دیه جنین در تصادف به چه کسی میرسد؟ + جدول دیه جنین 1402
تصادف کردن و مخصوصا تصادفی که باعث آسیب جسمی به فرد مقابل شود واقعا استرسزا و نگرانکننده است. متاسفانه گاهی ممکن است تصادف علاوه بر صدمه به خود فرد باعث از بین رفتن جنین او هم شود. قانون هم میگوید اگر جنین بهدلیل حادثه تصادف از بین برود، باید برای جنین دیه پرداخت شود. اما اگر خدای نکرده یک مادر باردار تصادف کند و جنینش را از دست بدهد، چه کسی باید خسارت او را جبران کند؟ اصلا دیه جنین در تصادف چقدر است و کدام بیمه این خسارت را پرداخت میکند؟ اگر میخواهید بدانید که قانون درباره دیه جنین چگونه اجرا میشود و بیمه چقدر دیه بابت جنین میدهد تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
نحوه محاسبه دیه جنین چگونه است؟
دیه سقط جنین به اینکه جنین، در کدام یک از مراحل بارداری از بین رفته باشد، بستگی دارد. بهطور کلی دیه سقط جنین بهشکل زیر محاسبه میشود:
- تشکیل نطفه تا دوهفتگی جنین: دو صدم دیه کامل؛
- چهار هفتگی یا یک ماهگی جنین: چهار صدم دیه کامل؛
- هشت هفتگی رشد جنین: شش صدم دیه کامل؛
- 12 هفتگی اگر جنین به صورت استخوان درآمده باشد ولی هنوز گوشت روییده نشده است: هشت صدم دیه کامل؛
- قبل از 16 هفتگی برای جنینی که گوشت و استخوانبندی آن کامل شده ولی روح در آن دمیده نشده است: یک دهم دیه کامل؛
- از 16 الی 20 هفتگی جنین رسیده یا ماچور محسوب میشود: باید دیه کامل برای آن پرداخت شود. (اگر پسر باشد، دیه کامل واگر دختر باشد نصف آن. اگر جنسیت جنین مشخص نباشد، سه چهارم دیه کامل.)
جدول نرخ دیه جنین در سال 1402
دیه انسان کامل در سال 1402 برای ماههای غیرحرام 900 میلیون تومان و برای ماههای حرام، یک میلیارد و 200 میلیون تومان تعیین شده است. بنابراین با توجه به آنچه شرع و فقه مشخص کرده جدول نرخ دیه جنین در سال 1402 بهشکل زیر محاسبه میشود:
مراحل بارداری | نرخ دیه جنین 1402 |
تشکیل نطفه تا دوهفتگی | 18 میلیون تومان |
چهارهفتگی | 36 میلیون تومان |
هشت هفتگی | 54 میلیون تومان |
12 هفتگی | 72 میلیون تومان |
12 هفتگی تا 16 هفتگی | 90 میلیون تومان |
16 هفتگی جنین پسر | 900 میلیون تومان |
16 هفتگی جنین دختر | 450 میلیون تومان |
16 هفتگی جنین تعیین جنسیت نشده | 675 میلیون تومان |
دیه جنین در تصادف چقدر است؟
ديه جنين سه ماهه و بيشتر در تصادفات رانندگی بدون در نظر گرفتن جنسيت محاسبه و پرداخت میشود. همانطور هم که گفته شد دیه جنين سه ماهه که دارای روح است معادل ديه كامل انسان خواهد بود. یعنی در سال 1402 دیه جنین در تصادف رانندگی در ماههای غیرحرام، 900 میلیون تومان است.
کدام بیمه دیه جنین در تصادف را پرداخت میکند؟
اگر یک تصادف خدای نکرده باعث آسیبدیدن و از بین رفتن جنین شود بيمه شخص ثالث راننده مقصر باید دیه جنین را پرداخت کند. درواقع بیمه شخص ثالث یک بیمه برای جبران خسارتهای جانی و مالی به شخصی غیر از راننده مقصر است. در ضمن راننده مقصر همچنین باید جدای از دیه سقط جنین، دیه یا ارش آسیب وارده به مادر را هم پرداخت کند. اگر هم راننده مقصر حادثه بیمه شخص ثالث نداشته باشد، دیه جنین باید از محل صندوق تامین خسارت های بدنی پرداخت شود.
شرایط پرداخت دیه جنین در تصادفات رانندگی
بهطور کلی برای دریافت دیه جنین در تصادف برای اینکه پزشکی قانونی تایید بکند سقط جنین بهدلیل تصادف بوده باید شرایط زیر موجود باشند:
- شدت ضربه یا تروما نسبتا شدید باشد. درضمن ضربه مستقیما به شکم و لگن وارد شده باشد؛
- علایم هشداردهنده سقط (مانند خونریزی واژینال، درد و کرامپ شکمی) به فاصله اندکی پس از حادثه و ضربهخوردن بدن مادر ایجاد شده باشد؛
- پس از بروز علایم تهدید به سقط، جنین در فاصله زمانی اندکی از بین برود.
نحوه شکایت از راننده مقصر
برای شکایت از راننده مقصر در تصادف منجر به از بین رفتن جنین بهتر است حتما کروکی داشته باشید. یعنی اگر کروکی ندارید قبل از ثبت شکایت در خواست کروکی فرضی کنید. نهایتا بعد از اینکه در پاسگاه یا کلانتری شکایت ثبت کردید به پزشکی قانونی معرفی میشوید تا علت سقط جنین و سن بارداری مشخص شود. نهابتا بعد از نظر پزشکی قانونی و تعیین اینکه جنین چند روزه بوده پرونده شما توسط دادستانی همراه با کیفرخواست به دادسرا فرستاده میشود. قاضی بعد از خواندن پرونده و نظر پزشکی قانونی رای نهایی و مبلغ دیه را اعلام میکند.
مدارک لازم برای گرفتن دیه سقط جنین در اثر تصادف
برای گرفتن دیه سقط جنین بهدلیل تصادف حتما باید مدارک زیر را تحویل مراجع قانونی بدهیم:
- سنوگرافی قبل از تصادف و تایید زنده بودن جنین قبل از تصادف توسط دکتر؛
- تاییده پزشکی که جنین رو خارج کرده؛
- گزارش دادسرا درباره سن بارداری.
نکته مهم برای گرفتن دیه جنین سقط شده در تصادف این است که حتما باید جنین از بین رفته به پزشکی قانونی ارسال شود. این کار برای تعیین سن بارداری لازم است. چون همانطور که گفته شد با افزایش سن حاملگی تا ۱۶ هفتگی میزان دیه جنین هم بیشتر میشود.
اگر میخواهید اطلاعات بیشتری درباره نحوه گرفتن دیه داشته باشید مقاله راهنمای گامبهگام دریافت دیه بعد از تصادف را بخوانید.
دیه جنین به چه کسی میرسد؟
قانون میگوید در تصادف با عابر پیاده دیه جنین باید به ورثه او پرداخت و طبق قانون ارث تقسیم شود. یعنی دیه جنین در تصادفات هم یکسوم دیه به مادر و دوسوم آن به پدر میرسد. البته اگر وارث جنین خودش عامل و علت سقط باشد دیه به او تعلق نمیگیرد. مثلا اگر مادر باعث سقط جنین شود از دیه سهمی ندارد. یا اگر پدر بهعنوان راننده عامل و مقصر تصادف باشد دیه به مادر پرداخت میشود و خودش سهمی از دیه جنین ندارد.
نکات مهم درباره تصادف هنگام بارداری
اگر هنگام بارداری تصادف کردید چه تصادف جزئی بود چه تصادف سنگین حتما حواستان به موارد زیر باشد:
- فرقی نمیکند که عابر پیاده بودهاید یا سرنشین ماشین اگر تصادفی اتفاق افتاد باید هرچه زودتر معاینه شوید. بهطور کلی در طول بارداری باید وارد شدن هر ضربهای به شکم جدی گرفته شود. حتی اگر حالتان خوب است حتما بعد از تصادف از پزشک بخواهید وضعیت سلامت جنین را کنترل کند؛
- اگر بعد از معاینه پزشک به شما گفت میتوانید به خانه بروید، همچنان مراقب علائمی مثل خونریزی از واژن، ترشح مایع، انقباضات یا دیگر دردهای شکمی یا کاهش حرکات جنین باشید؛
- نکته دیگر اینکه برای حفظ ایمنی خود و جنینتان، حتما در طول بارداری بعد از سوار شدن به ماشین همیشه کمربند ایمنی را ببندید.