صفر تا صد تصادف و دریافت خسارت
بزرگترین دغدغه افراد زیاندیده در تصادفها، چگونگی گرفتن خسارت تصادف از مقصر است. اگر قصد گرفتن خسارت تصادف از مقصر را دارید، باید با مراجعه به شرکت بیمه مقصر، درخواست دریافت خسارت را ارائه کنید. بسته به نوع حادثه و خسارت ایجاد شده باید کروکی تصادف (در صورت نیاز) و سایر مدارک را با خود به همراه داشته باشید. براساس قانون جدید پرداخت خسارت تصادف، پس از وقوع تصادف مقصر باید نسبت به پرداخت خسارت اقدام کند. روند و مراحل گرفتن خسارت تصادف بسته به عواملی مانند اینکه فرد بخواهد خسارت را از بیمه یا خودش پرداخت کند، آیا طرفین بر سر میزان خسارت توافق دارند یا نه، متفاوت خواهد بود. در این مقاله از بلاگ ازکی به بررسی نحوه گرفتن خسارت در انواع تصادفات رانندگی میپردازیم.
چگونه خسارت تصادف بگیریم؟ بررسی مراحل گرفتن خسارت تصادف از شرکت بیمه
هرکدام از خسارات و صدمات مالی و جانی یا جرح و مصدومیت قوانین مختص به خود را دارد. با این حال در همه موارد باید پلیس راهنمایی و رانندگی برای کشیدن کروکی تصادف و تعیین مقصر در محل وقوع حادثه حضور پیدا کند. سپس براساس پرونده تشکیل شده، میتوان خسارت را از شرکتهای بیمه دریافت یا از طریق دادگاه مطالبه کرد.
برای مطالبه خسارت ناشی از تصادف و دریافت خسارت از بیمه شخص ثالث یا بیمه بدنه، ابتدا باید مشخص شود خسارت ایجاد شده صرفا مالی بوده و یا خسارت جانی و جرحی هم به دنبال داشته است. سپس بر همین اساس، میتوان مراحل زیر را طی کرد:
نحوه دریافت خسارت در تصادف خسارتی
در مرحله اول باید پلیس راهنمایی و رانندگی در محل وقوع حادثه حضور پیدا کند و از طریق کشیدن کروکی مقصر حادثه را تعیین کند. فرد مقصر تا ۵ روز پس از وقوع حادثه زمان دارد تا شرکت بیمه را از این امر مطلع سازد. در غیر این صورت بیمه هیچ مسئولیتی در قبال آن نخواهد داشت؛ مگر اینکه خود فرد در حادثه آسیب دیده باشد و امکان مراجعه وجود نداشته باشد. پس از ارائه گزارش پلیس راهنمایی و رانندگی، کارشناس اداره بیمه نسبت به تعیین خسارت اقدام نموده و تا سقف تعهد بیمهگر خسارت را به فرد زیان دیده پرداخت میکند.
چنانچه میزان خسارت ناشی از تصادفات رانندگی بیشتر از سقف تعهد بیمهنامه ماشین باشد، راننده مقصر مابقی خسارت را باید خود پرداخت کند. فرد آسیبدیده یا راننده مقصر تا دو سال پس از وقوع حادثه زمان دارد تا در صورت عدم پرداخت یا دریافت خسارت ناشی از تصادفات رانندگی توسط شرکت بیمه فرد مقصر در تصادف، شکایت و خسارات وارد شده را از بیمه مطالبه کند.
دریافت خسارت در تصادف جانی و جرحی
در تصادفاتی که سرنشینان آسیب دیده باشند، گرفتن خسارت تصادف از مقصر متفاوت از تصادف خسارتی است. در این نوع حوادث رانندگی برای مطالبه خسارت تصادف ابتدا اولیای دم یا فرد جراحت دیده باید با ثبت شکایت خود از طریق دادگاه بهمنظور محاسبه مقدار دیه براساس میزان خسارت وارد شده اقدام کنید. پس از دریافت حکم دادگاه مبنی بر پرداخت خسارت، باید آن را به کارشناس بیمه ارائه کنید تا از محل بیمه فرد مقصر خسارات وارد شده پرداخت شود.
ولی دم، وراث یا مجنی علیه تا ۲۰ روز پس از صدور رای قطعی و مشخص شدن مبلغ خسارت، فرصت خواهند داشت تا برای دریافت خسارت به بیمه مراجعه کند. بعد از گذشت مهلت مقرر، اداره بیمه مبلغ خسارت را به حساب صندوق خسارتهای بدنی دادگستری واریز خواهد کرد و افراد باید به این مرجع برای دریافت خسارت مراجعه کنند.
نحوه تعیین خسارت خودرو توسط بیمه
ابتدا باید مدارک و مستندات لازم را به شرکت بیمهگر ارائه کنید. این مدارک شامل کارت خودرو، بیمهنامه شخص ثالث و بیمه بدنه، کروکی و گزارش صحنه تصادف است. شرکت بیمهگر، یک کارشناس ارزیاب را برای ارزیابی و تعیین میزان خسارت خودرو معرفی خواهد کرد. کارشناس ارزیاب شماره پلاک انتظامی خودرو را با سایر مشخصات آن مانند شماره موتور، مدل خودرو، رنگ و شماره شاسی درج شده در بیمهنامه مطابقت میدهد.
کارشناس ارزیاب کلیه بخشهای خودرو را بررسی کرده و خسارتهای وارده را مشخص میکند. برای تعیین مبلغ خسارتها باید هزینه تعمیرات، هزینه قطعات، امکان بازسازی خودرو و سایر موارد اینچنینی لحاظ شود. در این مرحله باید مطابق با سقف تعهدات در بیمهنامه، میزان مبلغ خسارتهای وارده تعیین شده و پرونده به شرکت بیمهگر ارجاع داده شود. پس از ارجاع گزارش و پرونده تعیین خسارت ماشین به شرکت بیمهگر، بیمهگزار میتواند برای دریافت خسارت درخواست دهد.
مراحل گرفتن خسارت تصادف با مراجعه به دادگاه
در تصادفاتی که طرفین بر سر میزان خسارت به توافق نرسیدهاند یا فرد مقصر زیر بار پرداخت خسارت نمیرود، شاکی باید برای پیگیری دریافت خسارت به دادگاه و یا شورای حل اختلاف مراجعه کند. اگر میزان خسارت کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد باید به شورای حل اختلاف و در خسارات بیشتر از ۲۰ میلیون تومان باید به دادگاه مراجعه کرد.
نحوه گرفتن خسارت تصادف از دادگاه در تصادفهای خسارتی
فرد زیاندیده باید ابتدا حساب کاربری سامانه ثنا را تشکیل دهد و اقدام به احراز هویت ثنا نماید. سپس دادخواست خود را تنظیم و به یکی از دفاتر قضایی الکترونیک مراجعه کند. دفاتر خدمات الکترونیک قضایی باتوجهبه میزان خسارت (کمتر یا بیشتر از ۲۰ میلیون تومان) به دادگاه یا شورای حل اختلاف ارجاع میدهد. دادگاه یا شورای حل اختلاف با ارجاع موضوع به کارشناس مربوطه و اعلام نظر ایشان اقدام به صدور رای میکند. پس از رای دادگاه فرد مقصر ملزم به پرداخت خسارت است.
نکته: بعد از صدور رای و در صورت استنکاف و خودداری محکوم علیه از اجرای محتوا و مفاد آن، محکوم له میتواند از شعبه صادر کننده رای بدوی، درخواست صدور اجرائیه کند تا با ابلاغ اجرائیه به محکوم علیه، وی در مهلت مقرر، ترتیبی برای پرداخت تعیین کند.
گرفتن خسارت تصادف جانی و جرحی با مراجعه به دادگاه
اگر علاوهبر خودرو سرنشینان آن نیز آسیب ببینند و یا حادثه پیشآمده باعث مرگ آنها شود، فرد زیاندیده یا اولیای دم و ورثه فرد کشته شده باید از راننده مقصر شکایت و دیه خود را مطالبه کند. در این مرحله فرد باید حساب کاربری در سامانه ثنا تشکیل دهد و نسبت به احراز هویت ثنا اقدام کند. سپس شکوائیه خود را از طریق دفاتر قضایی الکترونیک ثبت کند. پس از ثبت شکایت، دادگاه کیفری به پرونده جرم تصادف رسیدگی میکند و در خصوص دیه مجنی علیه یا مقتول رای مقتضی را صادر خواهد کرد. راننده مقصر باید دیه تعیین شده را در تاریخ مقرر در حکم پرداخت کند.
نکته: اگر در تصادف، هم خسارت به خودرو و هم آسیب به جان و بدن سرنشینان وارد شده باشد، شاکی میتواند، همزمان با ثبت شکوائیه محاسبه میزان خسارات وارد شده به خودرو و صدور حکم در خصوص آن را از دادگاه درخواست کند.
مراحل تامین دلیل خسارت خودرو
اگر نگران از بین رفتن مدارک و در نتیجه ترس عدم اثبات ادعایتان در دادگاه را دارید، از شورای حل اختلاف درخواست تامین دلیل تصادف کنید. این درخواست میتواند بهصورت کتبی یا شفاهی باشد. برای طی کردن مراحل تامین دلیل تصادف پس از تکمیل درخواست خود، کارشناس تصادفات شورا به بررسی دلایل و مدارک پرداخته و با صدور قرار کارشناسی، وجود دلایل و مدارک در زمان درخواست را تایید میکند. طبق ماده ۷ قانون هزینه دستمزد تامین دلیل تصادف باتوجهبه کمیت و کیفیت خدمات کارشناسی موردنیاز از طرف مقام ارجاع کننده تعین میشود.
چگونه میتوان خسارت تصادف را از کارت طلایی دریافت کرد؟
کارت طلایی یکی از خدمات ویژهای است که توسط شرکت خودروسازی ایرانخودرو به مشتریان ارائه میشود و در کنار بیمهنامههای معمول، پوششهای اضافهای برای جبران خسارتهای ناشی از تصادفات فراهم میکند. برای دریافت خسارت از کارت طلایی پس از وقوع تصادف، ابتدا باید به مرکز خدمات پس از فروش یا نمایندگیهای مجاز شرکت خودروسازی مراجعه کنید. در این فرآیند، کارشناسان به بررسی و ارزیابی میزان خسارت پرداخته و مدارک لازم از جمله کارت طلایی، بیمهنامه و گزارش پلیس را دریافت میکنند. سپس با تکمیل مراحل اداری و تایید خسارت، هزینههای تعمیر و جبران خسارت مطابق شرایط مندرج در قرارداد کارت طلایی به مالک خودرو پرداخت خواهد شد.
گرفتن خسارت خودرو از شهرداری
در برخی از شرایط با آسیب به خودرو در یک حادثه، افراد میتوانند برای گرفتن خسارت خودرو از شهرداری اقدام کنند. اگر یکی از شرایط زیر رخ دهد میتوانید برای دریافت خسارت از این نهاد دولتی اقدام کنید:
- خسارت وارده در اثر سقوط درخت روی خودرو
- خسارت وارده در اثر سقوط خودرو در گودالها، کانالها یا چالههای حفر شده توسط شهرداری بدون نصب علائم هشداردهنده
- خسارت جانی و مالی وارده در اثر عدم پاشیدن شن و نمک در معابر و پلها در زمان بارش برف و یخبندان
- خسارت وارده در اثر عدم رفع خطر ریزش دیوارها، طاقها و ساختمانهای قدیمی
- خسارت وارده در اثر عدم جمعآوری نخاله در اتوبان
- خسارت وارده در اثر سقوط اجسام از ارتفاعات و پشتبام ساختمانهای مربوط به شهرداری
- خسارت وارده در اثر عدم رسیدگی به وضعیت خیابانها و معابر
- خسارت وارده در اثر سقوط تابلوهای نصبشده توسط شهرداری روی خودرو
شهرداری نیز مانند هر نهاد یا سازمان دیگری، مسئولیتهایی دارد که در صورت عدم اجرای درست آنها، موظف به پرداخت خسارت خواهد بود؛ بنابراین اگر یکی از موارد فوق منجر به بروز آسیب جانی و مالی شود، افراد میتوانند با طرح شکایت از شهرداری، غرامت دریافت کنند.
نحوه گرفتن خسارت موتور از بیمه
متاسفانه تصوری اشتباه که در جامعه نهادینه شده، مقصر بودن خودروها در تصادف با موتورسیکلت است. اما همواره خودروها مقصر نیستند و ممکن است بیاحتیاطی یا عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی توسط راکب موتور، علت اصلی حادثه باشد.
باتوجهبه اینکه داشتن بیمه شخص ثالث برای خودرو و موتورسیکلت اجباری است، بنابراین در یک حادثه رانندگی که در آن خودرو یا موتورسیکلت مقصر باشند، خسارتها از محل بیمه جبران خواهد شد. فرآیند دریافت خسارت موتور کاملا شبیه به فرآیند دریافت خسارت خودرو است. در تصادف با موتور، ممکن است راننده خودرو یا راکب موتور مقصر باشند؛ بنابراین دو حالت زیر محتمل است که پرداخت خسارت منوط به این حالتها خواهد بود.
راکب موتورسیکلت مقصر تصادف باشد
- اگر راکب موتورسیکلت گواهینامه و بیمه شخص ثالث داشته باشد، پرداخت خسارتهای وارده بر عهده او خواهد بود؛ بنابراین میتواند از بیمه برای پرداخت خسارت استفاده کند.
- اگر راکب موتور گواهینامه نداشته اما بیمه داشته باشد پرداخت خسارت و دیه اشخاص ثالث برعهده او خواهد بود اما خودش نمیتواند دیهای دریافت کند؛ بنابراین شرکت بیمه فقط خسارتهای جانی و مالی اشخاص ثالث در حادثه را پرداخت خواهد کرد.
- اگر راکب موتور هم گواهینامه و هم بیمه شخص ثالث نداشته باشد، باید خسارتهای جانی و مالی وارده به اشخاص ثالث را نقدا پرداخت کند.
راننده خودرو مقصر تصادف با موتورسیکلت باشد
اگر راننده خودرو مقصر تصادف با موتورسیکلت باشد، داشتن گواهینامه موتورسیکلت و بیمه شخص ثالث موتورسیکلت اهمیتی ندارد. در این شرایط، راننده مقصر باید خسارتهای جانی و مالی وارده به اشخاص ثالث و راکب موتور را از محل بیمهنامه خود پرداخت کند. از طرفی پرداخت خسارت مالی وارده به موتور نیز بر عهده راننده مقصر است.
دریافت خسارت در انواع تصادفات جادهای
نحوه گرفتن خسارت در انواع تصادفهای جادهای به نوع تصادف و شرایط آن بستگی دارد. در این مقاله، مراحل گرفتن خسارت تصادف بررسی شد. مهمترین نکته در هر تصادفی این است که مدارک و مستنداتی مانند عکس و فیلم، کروکی و گزارش پلیس راهنمایی و رانندگی جمعآوری شود تا کارشناس بیمه بتواند بر اساس آنها، میزان خسارتهای وارد شده را تخمین بزند. بیمه بدنه و بیمه شخص ثالث دو همراه شما به هنگام پرداخت خسارت خواهد بود. پس خرید آنها را هرگز فراموش نکنید.
سوالات متداول
- بعد از تامین دلیل تصادف چه باید کرد؟
پس از تامین دلیل توسط شورای حل اختلاف، باید دادخواست را به همراه مستندات به دفتر خدمات قضایی و دادگاه ارائه کرد.
- برای دریافت بیمه تصادف چه باید کرد؟
برای دریافت بیمهای که بتواند خساراتهای شما را هنگام تصادفات رانندگی تامین کند، باید بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه خریداری کنید.
- چگونه خسارت تصادف بگیریم؟
پس از بررسی پلیس راهنمایی و رانندگی و براساس پرونده تشکیل شده، میتوان خسارت را از شرکتهای بیمه دریافت یا از طریق دادگاه مطالبه کرد.
- کارت طلایی ایران خودرو چیست؟
این کارت خدمات ویژهای همانند جبران خسارتهای آتش سوزی، تعمیر خودرو و تعویض لوازم و سرویسهای دورهای ارائه میکند.