بیمه تأمین اجتماعی

نحوه انتقال سوابق بیمه به کار جدید

انتقال سوابق بیمه به کار جدید فرآیندی طولانی و زمان‌بر اما بسیار مهم است. در مواردی که افراد به‌دلایل مختلف مانند تغییر شغل یا تغییر صندوق بازنشستگی نیازمند انتقال سابقه بیمه خود هستند، زمان اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند. یکی از دلایل مهم این کار، تاثیر آن بر میزان مستمری بازنشستگی است. چون ممکن است حق بیمه پرداختی در صندوق مبدا یا صندوق اول با صندوق مقصد یا صندوق شغل دوم متفاوت باشد. همین‌ مابه‌التفاوت می‌تواند تاثیر بسیاری بر دریافت خدمات مانند حقوق بازنشستگی بگذارد؛ بنابراین در این مقاله از بلاگ ازکی به بررسی نحوه انتقال سابقه بیمه‌ از صندوقی به صندوق بازنشستگی دیگر می‌پردازیم و از مدارک لازم برای انتقال بیمه خواهیم گفت.

چگونه سوابق بیمه خود را به شغل جدید منتقل کنیم؟

در این بخش به بررسی نحوه انتقال سوابق بیمه، مراحل، نکات و الزامات قانونی می‌پردازیم. آشنایی با نحوه انتقال سوابق بیمه به کار جدید و جلوگیری از مشکلات احتمالی برای افرادی که قصد تغییر صندوق بازنشستگی یا تغییر صندوق پرداخت حق‌بیمه‌ای خود را دارند ضروری خواهد بود.

براساس بخش‌نامه جدید، سوابق پرداخت حق‌بیمه برای متقاضیان تجمیع خواهد شد. لازم است بدانید که اگر سابقه بیمه فردی در هر 2 صندوق مبدا و مقصد با یکدیگر هم‌پوشانی داشته باشد، ملاک پذیرش سابقه نزد سازمان تامین اجتماعی، صندوقی خواهد بود که متقاضی آن را انتخاب می‌کند.

انتقال سابقه بیمه از صندوق‌های دیگر به صندوق تامین اجتماعی

در قوانین انتقال سوابق بیمه قبل از سال 1403، متقاضی حق‌بیمه‌ سنوات گذشته را به‌صورت یکسان از صندوق مبدا به صندوق مقصد در کار جدید منتقل می‌کرد. اما با تصویب قانون جدید، انتقال سابقه بیمه، انتقال حق‌بیمه یا کسورات بازنشستگی طبق آخرین نرخ سود اوراق مشارکت عمومی محاسبه می‌شود. نرخ اوراق مشارکت عمومی را بانک مرکزی تعیین کرده و مطابق آن هنگام درخواست متقاضی برای انتقال سابقه بیمه از سوی صندوق مبدا محاسبه شده و همراه با اصل حق‌بیمه به صندوق مقصد منتقل خواهد شد.

برای انتقال سابقه بیمه از صندوق‌های دیگر به صندوق تامین اجتماعی، مابه‌التفاوت بین دو صندوق با فرمول زیر محاسبه خواهد شد.

مابه‌التفاوت حق‌بیمه = (آخرین حقوق مبنای برداشت کسور در صندوق مبدا یا کسر حق‌بیمه مقصد * 18% * مدت سابقه خدمت) – ميزان وجوه منتقل از صندوق مبدا

لازم است بدانید که هر کدام از موارد آخرین حقوق مبنای برداشت کسور در مبدا یا کسر حق‌بیمه در مقصد بیشتر باشد ملاک محاسبه در فرمول فوق خواهد بود.

زمانی‌که مابه‌التفاوت محاسبه شد باید برای پرداخت آن اقدام شود. در این شرایط به‌دلیل بالا بودن مبلغ، سازمان تامین اجتماعی پرداخت را قسط‌بندی خواهد کرد که می‌تواند تا 20 قسط باشد.

انتقال سابقه بیمه از صندوق‌های دیگر به صندوق تامین اجتماعی

انتقال سابقه بیمه از تامین اجتماعی به صندوق‌های دیگر

برای انتقال سابقه بیمه تامین اجتماعی به صندوق‌های دیگر نیز مانند روش فوق، مابه‌التفاوت حق‌بیمه مطابق با نرخ سود اوراق مشارکت عمومی محاسبه خواهد شد. این مابه‌التفاوت به همراه اصل حق‌بیمه به صندوق مقصد منتقل می‌شود.

لازم است بدانید اگر صندوق مبدا علاوه‌بر حقوق بازنشستگی، موارد زیر را نیز پوشش می‌دهد، هنگام انتقال حق‌بیمه یا کسور بازنشستگی باید سهم درمان به‌اضافه 1% برای مزایای مذکور از وجه انتقالی کسر شده و قبل از انجام هر نوع به‌روز‌رسانی، سهم درمان 9/27 و سهم تعهدات کوتاه‌مدت 1/27 نیز از مبلغ حق‌بیمه کسر خواهد شد.

  • حقوق بازنشستگی؛
  • از کارافتادگی جزئی و دائم؛
  • فوت؛
  • هزینه درمان؛
  •  کمک هزینه ازدواج؛
  •  بارداری؛
  • حقوق ایام بیماری.

مراحل انتقال سوابق بیمه از تامین اجتماعی به صندوق‌های دیگر به شرح زیر است:

  • ارائه درخواست کتبی؛
  • ارائه مدارک و مستندات لازم؛
  • اعلام به صندوق مبدا و مقصد؛
  •  بررسی مستندات توسط کارشناسان بیمه‌ای؛
  • اعلام استعلام نتایج ظرف مدت یک هفته؛
  • پذیرش درخواست در واحد امور بیمه‌شده‌ها ظرف یک ماه؛
  • محاسبه مابه‌التفاوت انتقال سابقه بیمه از صندوق تامین اجتماعی به صندوق‌های دیگر؛
  • قسط‌بندی برای دریافت مابه‌التفاوت انتقال سوابق بیمه‌ای.

شرایط انتقال سوابق بیمه چیست؟

متقاضیانی که قصد انتقال سوابق بیمه خود بین صندوق‌های بازنشستگی را دارند باید با شرایط و قوانین انتقال آشنا باشند. به‌همین‌دلیل در ادامه به بررسی شرایط و قوانین انتقال سابقه بیمه به شغل جدید می‌پردازیم.

  • اگر متقاضی از محل کار قبلی خود بازخرید شده، استعفا داده یا اخراج شده باشد می‌تواند سوابق بیمه‌ای خود را به صندوق بیمه‌ای دیگری انتقال دهد. این در شرایطی ممکن است که کسور بازنشستگی در صندوق بیمه‌ای قبلی به‌صورت کامل تسویه شده باشد.
  • یکی از اصلی‌ترین شرایط انتقال سابقه بیمه این است که بیمه‌گزار مابه‌التفاوت حق‌بیمه‌ای را به صندوق بیمه‌ای جدید پرداخت کند.
  • بیمه‌شده‌های اختیاری می‌توانند از خدمات طرح انتقال سابقه بیمه بین صندوق‌های بازنشستگی مختلف استفاده کنند.
  • کسانی که قصد انتقال سابقه بیمه از سایر صندوق‌ها به صندوق سازمان تامین اجتماعی را دارند باید بدانند که به‌منظور بهره‌مندی از مزایای بازنشستگی این سازمان باید حداقل 10 سال سابقه پرداخت حق بیمه، کسور بازنشستگی و 60 سال سن داشته باشند.
  • بیمه‌شده‌هایی که تحت پوشش بیمه اجباری هستند در زمان درخواست برای انتقال سابقه به صندوق بیمه‌ای دیگر، صندوق بیمه‌ای قبلی آن‌ها باید کلیه مبلغ‌های پرداختی را مطابق با قوانین جامع بیمه‌‎ای به صندوق بیمه‌ای جدید پرداخت کند.
  • در شرایطی که بیمه‌گزار در مدت انتقال سابقه بیمه فوت کند یا از کار افتاده دائم شود دیگر نیازی نیست 10 سال سابقه پرداخت حق بیمه در سازمان تامین اجتماعی داشته باشد. در این شرایط سوابق بیمه‌ای فرد در صندوق بیمه‌ای دیگر به اضافه مدت‌زمانی که در سازمان تامین اجتماعی بیمه پرداخت کرده محاسبه خواهد شد. بنابراین مجموع محاسبان ملاک محاسبه حقوق بازنشستگی فرد یا خانواده بیمه‌گزار خواهد بود.
  • در رابطه با درخواست‌هایی که از صندوق مقصد به صندوق مبدا ارسال می‌شود، در زمان انتقال حق بیمه از سوی سازمان تامین اجتماعی به دیگر صندوق‌های بیمه‌ای، وجه حق‌ بیمه سال‌های قابل انتقال تنها بر اساس نرخ سود اوراق مشارکت 1 ساله در همان زمان ارائه درخواست انتقال سابقه بیمه محاسبه خواهد شد.
  • در زمان انتقال سابقه بیمه از سایر صندوق‌ها به صندوق تامین اجتماعی، بیمه‌شده فعال که در زمان ارائه درخواست بیمه‌پرداز سازمان است و همین‌طور مستمری‌بگیران که شامل بازنشسته، از کارافتاده جزئی و دائم واجد شرایط هستند و به علت استعفا، انتقال، بازخرید خدمت، انفصال دائم، اخراج یا ادغام و انحلال و واگذاری، رابطه استخدامی آن‌ها با کارفرمای قبلی قطع شده باشد، عضویت آن‌ها در صندوق بازنشستگی نیز لغو شده مشترک سازمان تامین اجتماعی می‌شوند. در این شرایط با داشتن حکم قطع از رابطه استخدامی با شغل قبلی یا حکم تغییر نظام بیمه‌ای می‌توانند برای درخواست انتقال سوابق بیمه به سازمان مراجعه کنند.
  • طبق بند الف ماده 6 قانون احکام دائمی برنامه توسعه کشور، اگر متقاضی انتقال سابقه بیمه بعد از بازخرید از خدمت، استعفا یا اخراج در دستگاه دیگری مشغول به کار نشود می‌تواند بیمه خود را از اجباری به اختیاری تغییر داده و تا زمان بازنشستگی خود نیز حق‌بیمه را پرداخت کند. در این شرایط می‌تواند از مزایای بازنشستگی نیز بهره‌مند شود.
  • طبق قانون جدید، مبلغ حق‌بیمه یا کسور بازنشستگی بر اساس آخرین نرخ سود اوراق مشارکت عمومی اعلام شده توسط بانک مرکزی در زمان درخوات انتقال سابقه از سمت صندوق محاسبه و به‌روز‌رسانی می‌شود. در این حالت، مبلغ محاسبه شده به همراه اصل حق‌بیمه به صندوق مقصد منتقل شده و در نتیجه مابه‌التفاوت آن باید توسط متقاضی پرداخت شود.
  • بیمه‌شده‌ها باید بلافاصله بعد از قطع همکاری با محل کاری قبلی خود برای انتقال سوابق بیمه‌ای اقدام کنند. چون با به تاخیر افتادن فرایند انتقال سابقه، برای پرداخت مابه‌التفاوت دچار مشکل خواهند شد.

معرفی شرایط انتقال سوابق بیمه در بلاگ ازکی

بررسی مدارک لازم برای انتقال بیمه

برای ارائه درخواست انتقال سوابق بیمه‌ای از صندوق مبدا به صندوق مقصد باید مدارک زیر را ارائه کنید.

  • اولین حکم استخدامی در صندوق بیمه‌ای جدید؛
  • حکم عدم استخدام متقاضی در شرکت قبلی شامل حکم استعفا، انتقال، بازخرید خدمت، انفصال دائم یا اخراج؛
  • اعلام تاریخ شروع و پایان خدمت برای محاسبه کسورات بازنشستگی شامل ایام مرخصی بدون حقوق، ایام انفصال موقت یا غیبت؛
  • مکاتبه شعبه‌های صندوق بازنشستگی به‌منظور دریافت مدارک مربوط به انتقال کسور بازنشستگی متقاضی؛
  • اعلام اصل مبلغ حق‌بیمه‌ای و مبلغ به‌روزرسانی‌شده قابل انتقال شامل سهم بیمه‌شده و سهم کارفرما؛
  • تایید یا انصراف از درخواست ظرف مدت 10 روز کاری از طریق فرم‌های مربوطه.

چه کسانی می‌توانند سوابق بیمه را انتقال دهند؟

کسانی که می‌توانند سوابق بیمه خود را انتقال دهند به شرح زیر هستند.

  • بیمه‌شده‌های فعال (بیمه‌پرداز سازمان‌ها و شرکت‌ها)؛
  • بیمه‌شده‌هایی با شرایط انتقال، اخراج، استعفا، بازخرید خدمت، انفصال دائم یا تغییرات ساختاری سازمان‌ها؛
  • بیمه‌شده‌هایی با شرایط تبدیل وضعیت استخدامی؛
  • بیمه‌شده‌هایی با شرایط تغییر ضوابط قانونی صندوق بازنشستگی و مشترک صندوق بازنشستگی جدید.

نحوه پرداخت مابه‌التفاوت انتقال سوابق بیمه‌ای

باتوجه‌به اینکه هزینه مابه‌التفاوت انتقال سابقه بیمه از صندوقی به صندوق دیگر می‌تواند بالا باشد، سازمان تامین اجتماعی و صندوق‌های دیگر این مبلغ را قسط‌بندی می‌کنند که در بسیاری موارد تا 20 قسط خواهد بود. تاریخ سررسید اولین قسط پرداختی متقاضی نیز 1 ماه بعد از تاریخ درخواست انتقال سوابق شروع خواهد شد.

سامانه آنلاین انتقال سوابق بیمه

در حال حاضر سامانه آنلاین انتقال سوابق بیمه راه‌اندازی نشده است و کلیه مراحل باید به‌صورت حضوری در شعب بیمه انجام شود. اما برای بررسی و مشاهده سوابق می‌توانید از سامانه آنلاین سازمان تامین اجتماعی استفاده کنید.

مشکلات انتقال سوابق بیمه را بشناسید!

افراد برای انتقال سوابق بیمه‌ای خود با مشکلاتی روبه‌رو هستند که مهم‌ترین آن‌ها به شرح زیر است. با آگاهی از این مشکلات، روند انجام کار برای شما آسان‌تر خواهد شد و به‌راحتی می‌توانید چالش‌ها را برطرف کنید.

بوروکراسی اداری و طولانی شدن فرایند؛ یکی از چالش‌های انتقال سابقه بیمه

انتقال سوابق بیمه تامین اجتماعی بین صندوق‌های بازنشستگی مختلف دغدغه بسیاری از افراد است. فردی را در نظر داشته باشید که مدتی در شرکتی خصوصی مشغول به‌کار بوده و اکنون وارد یک سازمان دولتی شده است. در این شرایط انتقال سوابق بیمه برای او اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند. در نتیجه انتقال سابقه بیمه به شغل جدید، این فرد می‌تواند بیمه خود را به صندوق بیمه‌گر جدید مقصد منتقل کند. اما چالشی که این افراد با آن مواجه هستند، گم شدن سوابق بیمه‌ای در بوروکراسی سازمان تامین‌ اجتماعی و در نتیجه طولانی شدن مراحل انتقال سوابق بیمه است.

پرداخت‌های ناقص یا اختلاف در سوابق پرداخت بیمه و سابقه کار

یکی از مشکلاتی که افراد در زمان انتقال سوابق بیمه‌ای با آن مواجه هستند، پرداخت‌های ناقص یا اختلاف در سوابق است. در این شرایط انتقال سابقه بیمه کمی پیچیده‌تر و زمان‌بر خواهد شد. پرداخت‌های ناقص بیمه که توسط شرکت‌های قبلی انجام شده است، تنها با بررسی سوابق بیمه‌ای ممکن خواهد بود؛ بنابراین لازم است به‌صورت دوره‌ای برای بررسی سوابق پرداخت حق‌بیمه خود به سامانه آنلاین سازمان تامین اجتماعی مراجعه کنید.

لازم است بدانید که می‌توان سوابق پرداخت حق‌بیمه ناقص را تکمیل کرد، برای این کار باید به یکی از شعبه‌های بیمه تامین اجتماعی مراجعه کنید. در این مرحله فرم درخواست تکمیل شده و سابقه بیمه ارزیابی خواهد شد. اگر کارفرما حق‌بیمه را پرداخت نکرده باشد می‌توانید به‌صورت قانونی اقدام کنید.

هزینه مابه‌التفاوت حق‌بیمه‌ای بین صندوق‌ها؛ مشکلی برای انتقال سوابق

موضوع دیگر درباره تجمیع و انتقال سوابق بیمه این است که در موقعیت شغلی جدید، فرد باید مبلغی را به‌عنوان مابه‌التفاوت به‌روزرسانی حق‌بیمه سال‌های خدمت قبلی خود به صندوق مقصد پرداخت کند؛ بنابراین انتقال سوابق بیمه به شغل جدید با چالش‌هایی روبه‌رو خواهد بود. چون در برخی موارد این مبلغ بسیار بالا بوده و برخی از افراد به‌دلیل نداشتن استطاعت مالی از انتقال بیمه به کارفرمای جدید منصرف می‌شدند.

پرداخت مبلغی به‌عنوان مابه‌التفاوت به‌روزیرسانی حق‌بیمه سال‌های خدمت قبلی به صندوق مقصد برای انتقال سوابق بیمه

بخشنامه جدید انتقال سوابق بیمه تامین اجتماعی

مشکلات انتقال سوابق بیمه باعث شد تا نمایندگان مجلس طرحی تصویب کرده و این بار مالی را از روی دوش افراد بیمه‌ شده بر دارند. به این ترتیب مسئولیت این امر بر عهده صندوق بیمه‌گر مبدا خواهد بود.

مطابق قانون نقل و انتقال سابقه بیمه‌ای یا کسور بازنشستگی بین صندوق‌های بازنشستگی و تجمیع سوابق بیمه‌ای اشخاص، بخش‌نامه مصوب 11/02/1402 مجلس شورای اسلامی و آیین‌نامه اجرایی قانون مذکور که در تاریخ 27/10/1402 توسط هیات وزیران مصوب شده بود، قانون نقل و انتقال قبلی منسوخ شده است.

براساس همین بخش‌نامه، ضمن اینکه امکان نقل و انتقال سابقه بیمه بین صندوق‌های بازنشستگی پس از به‌روزرسانی حق‌بیمه فرد از سمت صندوق بیمه‌ای مبدا میسر است، پرداخت مابه‌التفاوت نیز از سوی افراد ممکن خواهد بود. اما در شرایطی که افراد قادر به پرداخت این مابه‌التفاوت نباشند و نخواهند سوابق بیمه‌ای را به صندوق مقصد انتقال دهند، در صورت احراز شرایط مقرر، مستمری استحقاقی آن‌ها متناسب با سنوات بیمه‌ای که به هر صندوق پرداخت کرده‌اند محاسبه خواهد شد.

به‌عبارت ساده‌تر می‌توان گفت که با شروع قانون جدید، دیگر نیازی به انتقال مابه‌التفاوت حق‌بیمه به صندوق مقصد نبوده و به‌روزرسانی حق‌بیمه در همان صندوق مبدا و بنا به‌ درخواست متقاضی انجام خواهد شد. درصورتی‌که متقاضی درخواست به‌روزرسانی حق‌بیمه و پرداخت مابه‌التفاوت را داشته باشد، باید مبلغی را به صندوق مبدا پرداخت کند. در غیر این صورت، حقوق بازنشستگی او در صندوق مبدا براساس حق‌بیمه قدیمی و در صندوق مقصد بر اساس حق‌بیمه جدید محاسبه خواهد شد.

انتقال و پیگیری سوابق بیمه بین صندوق‌های مختلف بازنشستگی

در برخی شرایط مانند تغییر محل کار از خصوصی به دولتی یا برعکس، اخراج، استعفا، بازخرید و بسیاری موارد دیگر، صندوق بیمه‌ای افراد تغییر می‌کند. در این موارد لازم است برای انتقال سوابق بیمه اقدام شود تا سابقه بیمه‌ای فرد از صندوق مبدا به صندوق مقصد منتقل شود؛ چون ملاک پرداخت مستمری و دیگر خدمات بیمه‌ای حق‌بیمه‌ای خواهد بود که به صندوق مقصد پرداخت می‌شود.

بنابراین در مواردی که حق‌بیمه پرداختی در صندوق مبدا و مقصد متفاوت باشد، برای انتقال سابقه بیمه باید مابه‌التفاوت این حق‌بیمه‌ای پرداخت شود. فقط در این شرایط است که سابقه بیمه از یک صندوق به صندوقی دیگر منتقل شده و در نهایت نیز مبنای ارائه خدمات و حق و حقوق بازنشستگی صندوق دوم خواهد بود. در این مقاله مشکلات انتقال سابقه بیمه، مدارک لازم برای این کار و نحوه انتقال سابقه بررسی شد. درصورتی‌که درباره این موضوع سوالی دارید، لطفا کامنت بگذارید.

سوالات متداول

  • آیا فاصله بین دو شغل بر انتقال سوابق اثر دارد؟ 

در برخی موارد مانند مشاغل سخت، توالی سابقه بیمه اهمیت ویژه‌ای دارد. در صورتی که بیشتر از 1 سال بین سوابق بیمه فاصله باشد، سختی کار مشمول فرد نخواهد شد.

  • چگونه از صحت انتقال سوابق مطمئن شویم؟ 

برای اطمینان از صحت انتقال سوابق بیمه‌ای می‌توانید به سایت سازمان تامین اجتماعی یا شعبه بیمه مراجعه کنید.

  • سامانه آنلاین انتقال سوابق بیمه چیست؟ 

تاکنون سامانه آنلاینی برای انتقال سابقه بیمه راه‌اندازی نشده است و باید حضوری برای این فرایند اقدام کنید.

  • چطور برای پیگیری سوابق بیمه اقدام کنیم؟ 

به‌صورت حضوری در یکی از شعب بیمه یا به‌صورت آنلاین از سامانه سازمان تامین اجتماعی می‌توانید سوابق را پیگیری کنید.

  • مدارک لازم برای انتقال سابقه بیمه کدام است؟ 

برای انتقال سابقه بیمه باید نامه درخواست، نامه مکاتبات بین صندوق‌های بازنشستگی و حکم عدم نیاز را ارائه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا