بیمه تأمین اجتماعی

بیمه اختیاری تامین اجتماعی | مبلغ حق بیمه و شرایط بازنشستگی ۱۴۰۴

اگر کارفرمایی ندارید که شما را بیمه کند، نگرانی نباشید؛ همچنان می‌توانید با عقد قرارداد بیمه با سازمان تامین اجتماعی از خدمات آن بهره‌مند شوید. با مراجعه به یکی از شعب این سازمان یا عقد قرار به‌صورت آنلاین، بیمه‌نامه شما صادر می‌شود و با پرداخت به‌موقع حق بیمه، شما هم از امکاناتی مانند بیمه بازنشستگی بهره‌مند خواهید شد.

یکی از طرح‌هایی که سازمان تامین اجتماعی برای افراد مختلف با شرایط گوناگون در نظر گرفته است، بیمه اختیاری است. در ادامه، درباره جزئیات بیمه اختیاری تامین اجتماعی، مبلغ حق بیمه و شرایط آن، توضیح می‌دهیم تا شما بتوانید با آگاهی کامل برای خرید این بیمه اقدام کنید.

بیمه اختیاری تامین اجتماعی چیست؟

به‌طور‌کلی، دو نوع بیمه از سوی سازمان تامین اجتماعی ارائه می‌شوند؛ بیمه اجباری و خویش‌فرما. بیمه اختیاری تامین اجتماعی یکی از زیرمجموعه‌های بیمه خویش‌فرماست. در این نوع بیمه، بیمه‌گزار یا فردی که خواهان دریافت خدمات بیمه است، کارفرمایی ندارد؛ بدین‌ترتیب اقدام به بیمه‌کردن خود می‌کند. در نتیجه، باید همه حق بیمه‌ را نیز خودش بپردازد. این نوع بیمه پوشش‌های مختلفی از جمله موارد زیر را دارد:

  • بازنشستگی
  • خدمات درمانی
  • از کارافتادگی
  • فوت

افرادی که از بیمه اختیاری استفاده می‌کنند، امکان بهره‌مندی از خدمات بیمه بیکاری را نخواهند داشت. در‌صورتی‌که حق بیمه آن‌ها هم به‌طور‌منظم و در وقت مقرر پرداخت نشود، قراردادشان باطل می‌شود و باید مجددا برای عقد قرارداد اقدام کنند.

تفاوت بیمه تامین اجتماعی اختیاری با بیمه اجباری در چیست؟

در بررسی تفاوت بیمه اختیاری و اجباری باید بگوییم حق بیمه کسانی که تحت پوشش بیمه اجباری هستند، از سوی کارفرما پرداخت می‌شود. این در حالی است که صاحبان بیمه‌های خویش‌فرما و اختیاری باید خودشان هزینه خدمات بیمه و حق بیمه ماهانه را بپردازند.

درصد حق بیمه‌های اختیاری و اجباری هم با یکدیگر متفاوت است؛ به‌گونه‌ای حق بیمه اختیاری تامین اجتماعی ۲۷ درصد بوده و این عدد درصد حق بیمه از کل درآمد ماهانه فرد است. این مبلغ در سال ۱۴۰۴، معادل با ۱ میلیون و ۴۸۱ هزار تومان اعلام می‌شود.

درصد حق بیمه اجباری ۳۰ درصد است و این رقم بین کارفرما و نیروی کاری که تحت پوشش قرار گرفته، تقسیم می‌شود. زمانی که بیمه اختیاری می‌شوید، مختار هستید که حداقل یا حداکثر دستمزد مصوب در هر سال را برای خود انتخاب کنید.

شرایط دریافت بیمه اختیاری تامین اجتماعی چیست؟

برای اینکه بتوانید از خدمات بیمه اختیاری بهره‌مند شوید، باید شرایط زیر را دارا باشید تا امکان عقد قرارداد با تامین اجتماعی برایتان مقدور شود:

  • دارا بودن دست‌کم ۵۵ سال که سن بازنشستگی تامین اجتماعی (برای مرد و زن) است.
  • دست‌کم ۳۰ روز سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشید.
  • بیمه اجباری از سوی کارفرما نداشته باشید.

اگر فردی سابقه بیشتر از ۱۰ سال پرداخت حق بیمه داشته باشد، در هر سن و سالی می‌تواند اقدام به تهیه بیمه اختیاری کند و محدودیتی برای او وجود نخواهد داشت.

مهلت پرداخت حق بیمه اختیاری

بیمه‌شدگان بیمه اختیاری تامین اجتماعی دست‌کم ۲ ماه فرصت پرداخت حق بیمه دارند؛ تا روز آخر ماه دوم. اگر فرد موفق به پرداخت هزینه لازم نشود، قرارداد بیمه از اولین روز ماهی که حق بیمه پرداخت نشده لغو می‌شود و ادامه بیمه منوط به ارائه درخواست جدید و انعقاد قرارداد جدید خواهد بود.​

ضمناً اولین پرداخت حق بیمه باید هم‌زمان با انعقاد قرارداد صورت بگیرد. در واقع، بیمه‌گزار باید بلافاصله بعد از عقد قرارداد خود، نخستین حق بیمه را بپردازد و مهلتی برای او در نظر گرفته نمی‌شود.

شیوه ثبت نام بیمه اختیاری تامین اجتماعی چیست؟

برای ثبت‌نام بیمه اختیاری می‌توانید از دو روش استفاده کنید. اگر اهل فضای مجازی و دریافت خدمات آنلاین هستید، به‌سادگی وارد سامانه یکپارچه تامین اجتماعی (eservices.tamin.ir) شوید و اقدام به ثبت‌نام کنید.

مراحل آنلاین ثبت نام بیمه اختیاری تامین اجتماعی

اگر قصد ثبت نام اینترنتی بیمه اختیاری تامین اجتماعی را دارید، چند مرحله ساده پیش روی‌تان است که باید آن‌ها را به‌ترتیب زیر پشت سر بگذارید.

۱. ورود به سامانه سازمان تامین اجتماعی

در ابتدا، باید به سامانه تامین اجتماعی وارد شوید. بعد از ثبت‌نام ساده در آن، وارد سایت می‌شوید و از منوی بیمه‌شدگان به بخش بیمه‌شدگان خاص می‌روید. در آنجا، مطابق تصویر، گزینه «انعقاد قرارداد بیمه اختیاری» را انتخاب می‌کنید.

ثبت نام بیمه اختیاری

۲. تایید اطلاعات هویتی

در بخش دوم ثبت‌نام بیمه اختیاری تامین اجتماعی، لازم است که اطلاعات هویتی خودتان را وارد و قوانین مربوط به عقد قرارداد بیمه اختیاری را مرور کنید. اطلاعات درخواستی از شما مواردی مانند این‌ها هستند:

  • نام و نام خانوادگی
  • نام پدر
  • کد ملی
  • تاریخ تولد
  • شماره شناسنامه
  • کد پستی و نشانی
  • محل صدور شناسنامه
  • شماره تلفن همراه و ثابت

مراحل ثبت نام بیمه اختیاری تامین اجتماعی

۳. تایید قوانین و مقررات

در مرحله چهارم، با قوانین و مقررات مربوط به بیمه اختیاری تامین اجتماعی روبه‌رو می‌شوید و باید همه بندهای آن را همراه با تذکرها و تبصره‌ها، به‌طوردقیق مطالعه کنید. سپس در صورت موافق‌بودن، گزینه موافقم در کادر سبز رنگ را انتخاب کنید.

قوانین ثبت نام بیمه اختیاری

۴. کنترل شرایط لازم

در بخش بعدی از فرایند ثبت نام باید شرایط لازم را کنترل کنید. جزئیات این شرایط هم در صفحه سامانه به شما نشان دادن می‌شوند. از نظر سن و سابقه باید شرایط لازم برای عقد قرارداد بیمه اختیاری را داشته باشید.

بررسی شرایط ثبت نام بیمه اختیاری

۵. تعیین مبلغ حق بیمه

مرحله بعدی مربوط به تعیین مبلغ حق بیمه است. بنا به اینکه حداقل یا حداکثر حقوق را انتخاب می‌کنید، مبلغ حق بیمه هم متفاوت خواهد بود.

مبلغ حق بیمه اختیاری تامین اجتماعی

۶. انعقاد قرارداد و پرداخت حق بیمه

بعد از مرور قوانین و ورود اطلاعات و آگاهی از حق بیمه براساس انتخاب میزان دستمزد، نیاز به تایید اطلاعات وارد شده و پرداخت حق بیمه (اولین حق بیمه) خواهد بود.

پرداخت حق بیمه اختیاری تامین اجتماعی

۷. انتخاب تعداد دوره برای پرداخت حق بیمه

بنا به بودجه خود، اقدام به پرداخت حق بیمه کنید. شما می‌توانید حق بیمه بیشتر از ۱ ماه را بپردازید. باید در کادر مربوط، اعلام کنید که چند دوره را می‌پردازید و بعد سیستم به‌طورخودکار، هزینه لازم برای تسویه را محاسبه می‌کند و با انتخاب گزینه «پرداخت حق بیمه» به درگاه پرداخت متصل می‌شوید.

انعقاد قرارداد بیمه اختیاری تامین اجتماعی

در‌صورتی‌که خواهان ثبت‌نام حضوری هستید نیز باید به یکی از شعب تامین اجتماعی مراجعه کنید. اگر سابقه پرداخت بیمه دارید، به شعبه‌ای بروید که سوابق پرداخت حق بیمه در آن متمرکز شده است.

شرایط بازنشستگی بیمه اختیاری چیست؟

شرط بازنشستگی برای دارندگان بیمه اختیاری تامین اجتماعی برای زنان و مردان متفاوت و به شرح زیر است:

زنان مردان
۵۵ سال سن با حداقل ۲۰ سال سابقه بیمه

۴۵ سال سن با ۳۰ سال سابقه بیمه

۶۰ سال سن با حداقل ۲۰ سال سابقه بیمه

۵۰ سال سن با ۳۰ سال سابقه بیمه

۳۵ سال سابقه بیمه بدون محدودیت سنی ۳۵ سال سابقه بیمه بدون شرط سنی

به این نکات هم توجه کنید:

  • زنان ۵۵ ساله و مردان ۶۰ساله‌ای که ۱۰ سال سابقه پرداخت بیمه (یا کمتر) دارند، می‌توانند مابه‌التفاوت تا ۱۰ سال را بپردازند و بازنشسته شوند.
  • شیوه محاسبه حقوق بازنشستگی بنا به میانگین حقوق ۲ سال آخر اشتغال و با کسر حق بیمه تقسیم بر ۲۴ به دست می‌آید.

مزایای بیمه اختیاری ۲۷ درصد چیست؟

خرید و عقد قرارداد بیمه اختیاری تامین اجتماعی خالی از لطف نیست و با‌توجه‌به شرایط شما، گزینه مناسبی خواهد بود. از جمله مزایای بیمه اختیاری باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • امکان برخورداری از پوشش‌های درمانی
  • انتقال مستمری به خانواده بعد فوت
  • بهره‌مندی از مستمری از کارافتادگی
  • دریافت خدمات بیمه کفن‌ودفن
  • ارائه خدمات و تجهیزات پزشکی

یکی از مزایای بیمه اختیاری نسبت به برخی بیمه‌های دیگر نظیر بیمه مشاغل آزاد، نداشتن فرانشیز است. در واقع می‌توان گفت این مورد مهم‌ترین تفاوت بیمه اختیاری 27 درصد با 18 درصد محسوب می‌شود.

معایب بیمه اختیاری تامین اجتماعی چیست؟

هر نوع خدمات بیمه‌ای عیوب و امتیازات منفی قابل‌بحثی هم دارد. بیمه اختیاری تامین اجتماعی هم از این قاعده مستثنی نیست. از معایب بیمه اختیاری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تعلق‌نگرفتن کمک‌هزینه از کارافتادگی ناشی از کار
  • تعلق‌نگرفتن بیمه بیکاری به بیمه‌گزار
  • عدم پرداخت غرامت دوران بارداری
  • عدم پرداخت کمک هزینه ازدواج

بیمه اختیاری؛ راهی مطمئن برای آینده بدون وابستگی به کارفرما

بیمه اختیاری تامین اجتماعی فرصتی ارزشمند برای افرادی‌ است که فاقد کارفرما هستند اما می‌خواهند سابقه بیمه‌پردازی خود را حفظ کرده یا بازنشسته شوند. این بیمه با نرخ ۲۷ درصد از دستمزد انتخابی، مزایایی مانند بازنشستگی، ازکارافتادگی، خدمات درمانی و مستمری بازماندگان را شامل می‌شود. البته باید توجه داشت که خدماتی مانند بیمه بیکاری یا کمک‌هزینه ازدواج در این نوع بیمه وجود ندارد.

مهلت پرداخت حق بیمه اختیاری حداکثر تا پایان دو ماه بعد از ماه مربوطه است و پرداخت به‌موقع آن الزامی است. اگر به‌دنبال آینده‌ای با پشتوانه هستید و شغل ثابتی ندارید، بیمه اختیاری انتخابی مناسب برای‌تان خواهد بود. برای شروع کافی‌ است به سامانه تامین اجتماعی مراجعه کرده یا به یکی از شعب این سازمان سر بزنید.

سوالات متداول

  • درصد حق بیمه اختیاری چقدر است؟

حق بیمه اختیاری با نرخ ۲۷ درصد محاسبه می‌شود.

  • برای پرداخت آنلاین حق بیمه اختیاری باید به چه سامانه‌ای مراجعه شود؟ 

برای پرداخت حق بیمه و ثبت‌نام می‌توان به سامانه samt.tamin.ir مراجعه کرد.

  • آیا بیمه اختیاری شامل خدمات درمانی هم می‌شود؟

بله، بیمه اختیاری در صورت درخواست متقاضی شامل خدمات درمانی می‌شود؛ البته با پرداخت جداگانه حق بیمه درمان و معرفی به مراکز درمانی طرف قرارداد تأمین اجتماعی!

  • آیا می‌توان بیمه اختیاری را بعد از چند سال وقفه دوباره فعال کرد؟

بله، اما باید مجدداً درخواست جدید ثبت شود، قرارداد جدیدی بسته شود و ممکن است نیاز به انجام معاینات پزشکی باشد. سوابق قبلی حفظ می‌شوند، اما دوره وقفه جزو سابقه محسوب نمی‌شود.

  • آیا دانشجویان می‌توانند بیمه اختیاری بگیرند؟

خیر، بیمه اختیاری مخصوص افراد دارای سابقه قبلی بیمه است. دانشجویان فاقد سابقه می‌توانند از بیمه دانشجویی تامین اجتماعی استفاده کنند که شرایط و نرخ متفاوتی دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا