بیمه بدنه ماشین مدل پایین (بالای 10 سال) چه شرایطی دارد؟
تقریبا از 19 میلیون انواع ماشین سواری فعال در کشور بیش از 2 میلیون ماشین فرسوده هستند. یعنی نزدیک به ۸ درصد ماشینهایی که در خیابانهای کشور رفتوآمد میکنند، فرسوده محسوب میشوند. کارشناسان میگویند با توجه به قیمتهای بالای ماشینها و همینطور روند تولید ماشینهای داخلی و واردات ماشینهای خارجی تا سال ۱۴۰۴ تعداد خودروهای فرسوده در کشور به 8 میلیون هم میرسد. پس باید منتظر سونامی ماشینهای فرسوده باشیم. ماشینهای قدیمی و فرسوده علاوه بر اینکه باعث آلایندگی هوا میشوند، بهدلیل استهلاک احتمال تصادف بالایی هم دارند. برای همین هم معمولا شرکتهای بیمه خیلی برای صادر کردن بیمه بدنه برای این ماشینها سخت میگیرند. اما ماشینها از چه سن و سالی فرسوده محسوب میشوند؟ شرکتهای بیمه تا چه مدلی ماشینها را بیمه بدنه میکنند؟
اگر شما هم چندین سال است که ماشینتان را خریدهاید یا به فکر خرید یک ماشین دستدوم چند سال کار کار کرده هستید، این مقاله را بخوانید تا شرایط خرید بیمه بدنه برای ماشینهای قدیمی دستتتان بیاید. احتمالا نمیخواهید ماشینی بخرید که بعدا برای بیمه کردنش به مشکل بخورید.
شرایط بیمه بدنه ماشین مدل پایین
ماشین مدل پایین معمولا به ماشینهای قدیمی گفته میشود. اگر ماشینی قدیمی باشد و 15 تا 20 سال از ساخت آن گذشته باشد یک ماشین مدل پایین محسوب میشود. حتما میدانید که مدل ماشینها و سال ساخت آنها رابطه مستقیم دارند.
خریدن بیمه بدنه ماشین بالای 10 سال، شرایط خاصی دارد. واقعیت این است که بیمه بدنه یک بیمه اجباری برای ماشینها نیست، برای همین هم شرکت های بیمه تعهد و وظیفهای برای صدور بیمهنامه برای ماشینهای قدیمی یا مدل پایین نیستند. بهطور کلی هر شرکت بیمه قوانین و شرایط خودش را درباره بیمه بدنه برای ماشینهایی با ریسک خسارت بالا به دلیل فرسودگی دارد.
ماشین تا چه مدلی بیمه بدنه می شود؟
معمولا ماشینهایی که از تولید و مونتاژ قطعات آن بیش از ۱۰ سال گذشته باشد، فرسوده شناخته میشوند و شرایط ویژهای برای خرید بیمه بدنه دارند. صدور بیمه بدنه برای ماشینهای با عمر بالای بیست سال هم به مجوز نیاز دارد. منتها نوع و مدل ماشین هم مهم است. مثلا اگر ماشین پراید باشد برخی شرکتهای بیمه تا 15 سال هم آن را بیمه بدنه میکنند. منتها ماشین وانت فقط تا 10 سال بیمه بدنه میشود. البته حواستان باشد که بیمه شخص ثالث یک بیمه اجباری است و برای همه ماشینها با هر سن و سالی صادر میشود.
چه ماشین هایی بیمه بدنه نمی شوند؟
معمولا برای ماشینهایی که بیش از 20 سال از ساختشان گذشته باشد، بیمه بدنه صادر نمیشود. هر ماشینی هم که ده سال از ساخت آن گذشته باشد موقع خرید بیمه بدنه باید قیمت بیشتری پرداخت کند. مثلا برای هر سال که از 10 سال گذشته حدود 5 درصد به حق بیمه بدنه ماشین اضافه میشود. برای اینکه بیشتر با نحوه محاسبه حق بیمه بدنه آشنا شوید بهتر است.
شرایط بیمه بدنه خودروهای قدیمی در بیمه ایران
گفتیم که سیاست های مربوط به بیمه بدنه ماشینهای قدیمی و مدل پایین در شرکتهای مختلف بیمه متفاوت است. بیمه ایران یکی از شرکتهایی است که شرایط نسبتا متفاوتی برای بیمه بدنه ماشین های مدل پایین دارد. مهمترین شرایط خرید بیمه بدنه خودرو قدیمی از بیمه ایران عبارتند از:
- ماشین پراید که بیش از 15 سال از ساخت آن گذشته باشد، تحت پوشش بیمه بدنه ایران قرار نمیگیرد.
- ماشینهای از رده خارج شده که دیگر تولید نمیشوند، تحت پوشش بیمه بدنه ایران قرار نمیگیرند.
- پیکان و پیکان وانت با سال ساخت بیش از 10 سال تحت پوشش بیمه بدنه ایران قرار نمیگیرند.
درضمن بیمه ایران برای ماشینهای زیر بیمه بدنه صادر نمیکند:
- سواری سیناد
- سواری پاژن
- سواری سیتروئن (زانتیا)
- سواریهای پروتون
- ماشینهای بارکش شاکمن
- ماشینهای بارکش با بیش از سی سال قدمت در تولید
- سواری دوو (اسپیرو ، ریسر و سی یلو)
- سواری هوندا اعم از دو درب و چهار درب (آکورد و سیویک)
- سواری بیوک ایران ،کادیلاک ایران، فوردشورلت
- ماشینهای سواری و غیرسواری وارداتی محصول آمریکا
- سواریهای نیسان پاترول دو درب و چهار درب
- انواع خودروهای میتسو بیشی (گالانت و لانسر)
- سواریهای گلف و گل و سواریهای اپل در مدلهای کورسا ، آسترا،امگا،ویکتوریا
- سواریهای هیوندا النترا و اکسل
- سواریهای رنو 5 و 21 و سپند
- انواع سواری پیکان (و وانت پیکان با بیش از ده سال قدمت در تولید)
- سواری پژو 205
- انواع سواری پراید با قدمت تولید و مونتاژ بالای 15 سال
- سواریهای بنز واگذاری شده از طریق مزایدههای عمومی ناجا به خریداران آنها
- ماشین بارکش استرالیس
آیا برای ماشین عتیقه بیمه بدنه صادر می شود؟
متاسفانه شرکتهای بیمه ماشینهای سواری بالای ۲۰ سال را تحت پوشش بیمه بدنه قرار نمیدهند! حتی اگر ماشین کلاسیک و عتیقه باشد. بهتر است برای بیمه کردن این ماشینها از بیمههای اموال استفاده کنیم. مثلا در خارج از کشور برای چنین شرایطی طرحهای جامع بیمه ماشینهای کلاسیک وجود دارد. البته این بیمهنامهها معمولاً گران هستند اما برای ماشینهای کلاسیکی که هنوز رانده میشوند بسیار کاربردیاند. با خرید این بیمهها برای ماشینهای کلاسیک هزینههای تعمیرات یا تعویض قطعات در صورت آسیب دیدن ماشین در تصادف پوشش داده میشود.
چرا زانتیا بیمه بدنه نمی شود؟
موضوع فقط ماشینهای قدیمی نیست. شرکتهای بیمه برای ماشین زانتیا هم بیمه بدنه صادر نمیکنند. دلیل شرکتهای بیمه برای صادر نکردن بیمه بدنه زانتیا این است که این ماشین را یک ماشین پرریسک میدانند. چون قطعات یدکیاش یا سخت پیدا میشود یا اگر پیدا شود بسیار گران است. برای همین هم زانتیا برای شرکتهای بیمه حکم ماشینهای اسقاطی با طول عمر بیشتر از 20 سال را دارد.
نحوه پرداخت بیمه بدنه خودروهای قدیمی
بهطور کلی پرداخت خسارت بیمه بدنه برعکس بیمه شخص ثالث سختگیریهای بیشتری دارد. روال معمول این است که شرکتهای بیمه برای ماشینهایی با عمر بیشتر از 5 سال، ۵% از مبلغ خسارتی پرداختی را کسر میکنند. برای پرداخت خسارتهای قطعات ماشین، این مقدار به ۲۵% هم میرسد.