بیمه خودرو

همه چیز درباره برگ سبز خودرو: مدارک و قوانین ۱۴۰۲

هنگام خرید و فروش ماشین، چندین مورد اصلی وجود دارند که باید حتما بررسی شوند و بدون آن‌ها، معامله صورت نمی‌گیرد. یکی از این موارد، برگه سبز خودرو است. در واقع، حین خرید و فروش ماشین باید همه چیز درباره مدارک مالکیت آن، صحیح و قانونی باشد. شماره برگ سبز خودرو و این برگه فیزیکی، به شما کمک می‌کند که از قانونی بودن فرآیند اطمینان حاصل کنید.

معمولا خودروها یک سند کمپانی و یک شماره برگه سبز دارند که سوال پیش می‌آید کدام یک از آن‌ها سند اصلی است؟ با کدام یک می‌توانید راحت کارهای مربوط به انتقال سند و تعویض پلاک و سایر مراحل خرید و فروش خودرو را انجام دهید؟ بنابراین، اگر پاسخ این سوال‌ها و همچنین سوال‌های دیگر از جمله شماره برگه سبز خودرو کجاست، چطور از این برگه استفاده می‌شود و چه تفاوتی با سند کمپانی دارد را می‌خواهید، تا انتهای این مطلب همراه وبلاگ ازکی باشید.

برگ سبز خودرو چیست؟

برگ سبز خودرو در واقع همان برگه‌ای است که پلیس راهنمایی ‌و‌ رانندگی پس از تعویض پلاک، برای ماشین‌ها صادر می‌کند. یعنی در این برگه بعد از بررسی اصالت ماشین و همچنین تایید هویت مالک، ماشین به ‌نام او ثبت می‌شود. اگر می‌خواهید ماشینتان را بفروشید، اما نمی‌دانید آخرین قانون برگ سبز خودرو چیست، پیشنهاد می‌کنیم مقاله «برگ سبز یا سند خودرو؟ آخرین قانون مالکیت خودرو چیست؟» را بخوانید.

چه اطلاعاتی روی برگ سبز خودرو ثبت می‌شود؟

در قسمت بالایی برگ سبز خودرو، کلمه «سند مالکیت خودرو» نوشته شده است. درضمن شماره سنا یا همان شماره مالکیت ماشین هم روی آن ثبت می‌شود و رسمی بودن برگ سبز را تایید می‌‌کند. در ضمن، اگر این سوال برایتان پیش آمده که شماره 14 رقمی برگه سبز خودرو کجاست؟ باید بگوییم که شما می‌توانید این شماره را در بخش بالایی برگه مشاهده کنید. این شماره با نام VIN در این بخش قابل مشاهده است. علاوه‌بر این‌ها، مشخصات منحصر‌به‌فرد هر ماشین یا همان شناسنامه خودرو هم در بخش اول سند تک‌ برگی برگ سبز نوشته می‌شود. این مشخصات عبارت‌اند از:

  • نوع ماشین؛
  • رنگ؛
  • تیپ؛
  • ظرفیت؛
  • تعداد سیلندر؛
  • نوع سوخت؛
  • تعداد چرخ؛
  • تعداد محور؛
  • شماره شاسی؛
  • شماره موتور؛
  • شناسه ماشین.

اطلاعات شخصی مالک هم شامل نام و نام‌خانوادگی، شماره شناسنامه، کد ملی، تاریخ تولد، نام پدر و محل صدور است. در ضمن، همراه برگ سبز ماشین، یک کارت هوشمند که اطلاعات سند روی آن ثبت شده نیز برای ماشین صادر و تحویل مالک می‌شود. این کارت همان کارت ماشین است که حکم کارت شناسایی ماشین را دارد.

تفاوت سند رسمی خودرو با برگ سبز در چیست؟

اختلاف نظری درباره برگ سبز خودرو و سند رسمی ماشین بین پلیس راهنمایی ‌و رانندگی و سردفتران وجود داشت. سردفتران می‌گفتند که برگ سبز ماشین، فقط سند مالکیت پلاک ماشین است و نه خود آن؛ یعنی مالک ماشین باید حتما یک سند رسمی نیز برای ماشین خود بگیرد. پلیس می‌گفت که برگ سبز خودرو همان‌طور که در بالای آن نوشته شده است، سند مالکیت خودرو محسوب می‌شود؛ ولی، سردفتران این موضوع را قبول نداشتند. همین موضوع باعث سردرگمی مردم و مالکان ماشین‌ها شده بود. در نهایت، در شهریور 1400 برگ سبز خودرو به‌عنوان سند قطعی خودرو مورد‌قبول کلیه نهادها و سازمان‌ها قرار گرفت و اکنون سند رسمی خودرو هیچ تفاوتی با برگ سبز ندارد.

مزایای داشتن برگ سبز خودرو به‌جای سند مالکیت

تعیین برگه سبز خودرو به‌عنوان سند اصلی، مزایایی دارد که مهم‌ترین آن‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

  • کاهش هزینه‌های نقل و انتقال خودرو
  • عدم نیاز به تنظیم سند خودرو در دفترخانه
  • کاهش زمان نقل و انتقال سند و خرید و فروش خودرو
  • کاهش هزینه و زمان معاملات خودرو در صورت وجود فروشنده و خریدار در دو شهر مختلف

تفاوت سند کمپانی با برگه سبز خودرو

اگر عکس برگه سبز خودرو را جستجو کنید و در کنار سند کمپانی بگذارید، متوجه می‌شوید که این دو تفاوت‌هایی با هم دارند. سند کمپانی از طرف شرکت سازنده یا واردکننده برای خودرو صفر به نام اولین مالک صادر می‌شود. در این سند، اطلاعات شرکت سازنده یا واردکننده به همراه اطلاعات خودرو و اولین مالک را می‌توان مشاهده کرد. وجود این سند برای نقل و انتقال‌های بعدی، الزامی است. پس در نگهداری آن حتما دقت کافی را داشته باشید و هنگام خرید خودرو، آن را از فروشنده تحویل بگیرید.

قانون جدید برگ سبز خودرو 1403؛ استفاده از آن به‌عنوان سند رسمی مالکیت

براساس قانون جدید انتقال سند خودرو در سال 1403، شما می‌توانید با وارد کردن نقل و انتقالات در برگ سبز ماشین، از آن به‌عنوان سند رسمی مالکیت استفاده کنید. در واقع با تنظیم برگ سبز توسط مراجع موردتأیید و تعیین‌شده توسط پلیس راهنمایی و رانندگی، می‌توانید مالکیت خودرو را انتقال دهید. با این اوصاف، برگ سبز خودرو همان سند رسمی محسوب می‌شود.

برگ سبز خودرو صفر و کارکرده را از کجا بگیریم؟

برای گرفتن برگ سبز باید به پلیس راهنمایی ‌و رانندگی مراجعه کنیم. همان‌طور که گفته شد، وقتی کارهای مربوط به پلاک کردن ماشین یا تعویض پلاک را انجام می‌دهیم، برای ما کارت سبز ماشین صادر می‌شود. برای هر ماشینی که تولید می‌شود، موقع انتقال و فروش به دیگری، یک برگ سبز هم صادر می‌شود. تقریبا بعد از 15 روز که از خرید ماشین صفر شما گذشت، برگ سبز خودرو به دست شما می‌رسد. البته در صورت خرید ماشین لیزینگی یا قسطی، روی برگ سبز نوشته می‌شود که ماشین مذکور در رهن شرکت خودرویی است؛ بنابراین تا قبل از تسویه حساب، نمی‌توان ماشین را فروخت.

عواقب نداشتن برگ سبز خودرو؛ خودرو غیرقابل فروش

گفتیم برگ سبز خودرو سند مالکیت ماشین است و با استفاده از شماره برگه سبز خودرو، شما می‌توانید اطلاعات لازم درباره ماشین خود را استعلام بگیرید. پس بدون برگ سبز خودرو، نمی‌توانید سند ماشین‌تان را انتقال دهید.

فروش خودرو و تعویض پلاک بدون برگ سبز

بدون داشتن اصل برگ سبز خودرو نمی‌توانید کارهای تعویض پلاک ماشین را انجام دهید؛ حتی اگر کپی برگ سبز خودرو یا کارت ماشین را داشته باشید. فراموش نکنید اگر برگ سبز ماشین‌تان را گم کرده‌اید، حتما در روزنامه‌های کثیرالانتشار این موضوع را آگهی کنید. اگر این کار را نکنید، ممکن است به ‌دلیل سواستفاده فرد دیگری از این سند، شما به ‌دردسر بیفتید. چون بالاخره این سند به ‌نام شما است.

بدون برگ سبز یا شناسنامه خودرو، می‌توان ماشین را فروخت؛ ولی با این حال، نمی‌توان آن را سند زد. البته، به‌ شرطی که وکالت فروش و وکالت کاری برای معامله ماشین نیز تنظیم شوند. در واقع، شما به خریدار ماشین، وکالت کاری می‌دهید تا خودش کارهای آگهی کردن مفقودی برگ سبز خودرو و سایر موارد لازم را انجام دهد. برای ثبت وکالت کاری و فروش هم باید مدارک زیر را همراه داشته باشید:

  • سند کمپانی برای ماشین صفر؛
  • سند رسمی یا بنچاقی که در دفتر اسناد رسمی به‌نام مالک نقل‌و‌انتقال شده برای ماشین‌های دست‌دوم. البته همراه با روزنامه‌ای که مفقودی برگ سبز در آن آگهی شده است.

مدت زمان صدور برگه سبز و کارت خودرو بعد از تعویض پلاک

هنگامی که ماشین معامله می‌کنیم، پس از تحویل مدارک مورد نیاز برای تعویض پلاک و اتمام مراحل آن، نیروی انتظامی برگ سبز و کارت شناسایی ماشین را از طریق پست در مدت 7 تا 30 روز به دست مالک می‌رساند. اگر به هر دلیلی در این مدت مدارک ماشین‌تان به دستت‌تان نرسید، می‌توانید به بخش مرسولات سازمانی اداره پست مراجعه کرده و وضعیت ارسال این مدارک را پیگیری کنید. البته گاهی اوقات هم در همان محل تعویض پلاک، برگه سبز جدید در اختیار شما قرار می‌گیرد.

مراحل دریافت برگ سبز خودرو المثنی

اگر برگ سبز ماشین شما گم شد، حتما باید در اولین فرصت اعلام مفقودی کنید. یعنی برای این کار باید آگهی گم شدن برگ سبز را در روزنامه‌های کثیرالانتشار ثبت و بعد از گذشت 10 روز، برای دریافت المثنی آن به مراکز تعویض پلاک بروید. مدارک لازم برای گرفتن برگ سبز المثنی، عبارت‌اند از:

  • برگه اثبات صفر بودن خلافی خودرو؛
  • بیمه‌ شخص ثالث دارای اعتبار؛
  • اصل و کپی کارت ملی مالک؛
  • مدارک احراز محل سکونت؛
  • مدارک شناسایی ماشین (کارت ماشین و سند کمپانی).

بهتر است حتما خود مالک برای گرفتن برگ سبز المثنی اقدام کند؛ زیرا باید برای تایید هویت، انگشت‌نگاری شود. البته اگر به‌ هر دلیلی این امکان را نداشت، فرد دیگری با وکالت‌نامه ‌رسمی به‌عنوان نماینده قانونی می‌تواند برای دریافت برگ سبز المثنی اقدام کند. معمولا بعد از درخواست صدور برگ سبز المثنی، بین 15 تا 30 روز طول می‌کشد تا برگ سبز خودرو المثنی به ‌دست مالک برسد.

هزینه صدور برگ سبز خودرو چقدر است؟

بیشتر هزینه‌های انتقال خودرو برای صدور شماره شناسنامه برگ سبز و دریافت برگه کاغذی آن، همان هزینه‌های مربوط به تعویض پلاک است. در سال 1403 این مبلغ برای کلیه خودروها، 390 هزار تومان است و خریدار باید هزینه تعویض پلاک خودرو را بپردازد، اما سایر هزینه‌های مربوط به نقل و انتقال خودرو، به عهده فروشنده خواهد بود. توجه کنید که برای تعویض پلاک، لازم است حدود یک درصد از ارزش خودرو برای ماشین‌های داخلی و 2 درصد ارزش ماشین‌های وارداتی، مالیات پرداخت شود.

استعلام اصالت برگ سبز خودرو

در ابتدای متن، به شما گفتیم که شماره برگه سبز خودرو کدام است و در بالای برگه قرار دارد. در واقع، این شماره را می‌توان شماره سنا یا شماره مالکیت ماشین هم نام‌گذاری کرد. این شماره یک شناسه است که می‌توانید برای استعلام وضعیت و اصالت برگ سبز خودرو از آن استفاده کنید. به این شماره همان شماره شناسنامه برگه سبز خودرو نیز می‌گویند.

انواع روش های پیگیری برگ سبز خودرو

اگر خودروی جدیدی ثبت نام کرده‌اید و منتظر دریافت برگ سبز خود هستید، می‌توانید مراحل دریافت آن را از روش‌های مختلف دنبال کنید. معمولا، بین 7 تا 30 روز طول می‌کشد تا برگ سبز صادر شود؛ اما اگر در این بازه زمانی برای شما ارسال نشده است، از طریق راه‌های زیر مشکل را پیگیری کنید.

1. پیگیری برگ سبز از طریق پست

برای پیگیری برگ سبز، کافی است به سایت Najatracking.post.ir مراجعه کنید و بعد از آن به بخش سند و گزینه شناسنامه بروید تا با وارد کردن پلاک، از وضعیت کارت سبز مطلع شوید. این روش را می‌توان یکی از راه های پیگیری برگه سبز با پلاک، در نظر گرفت که امن‌ترین و سریع‌ترین روش‌ محسوب می‌شود.

2. پیگیری برگ سبز خودرو از طریق پیامک

گاهی اوقات ممکن است به اینترنت یا به سایت پست، دسترسی نداشته باشید. استفاده از روش پیامکی یکی دیگر از راه‌های استعلام و پیگیری برگ سبز ماشین است. برای این کار کافیست کد رهگیری برگ سبز خود را به شماره ۲۰۰۰۴۴۱، پیامک کنید؛ حتی با گوشی‌های ساده هم این امکان وجود دارد. پس از ارسال کد رهگیری به شماره مشخص شده، پیامکی برای شما ارسال می‌شود که با بررسی آن می‌توانید از وضعیت برگ سبز ماشین خود اطلاع پیدا کنید.

3. پیگیری برگ سبز خودرو با کد USSD

در این روش هم به اینترنت نیازی ندارید؛ فقط باید کد *110# را شماره‌گیری کرده و اطلاعات مورد نیازی که برایتان ارسال شده است را بررسی کنید.

4. پیگیری برگ سبز خودرو از طریق کد ملی

شما می‌توانید با کد ملی هم وضعیت برگ سبز خودرو را پیگیری کنید؛ ولی برای اینکه بتوانید یک پیگیری دقیق انجام دهید، باید اطلاعات خودرو مانند پلاک خودرو را داشته باشید. نحوه پیگیری به شکل زیر انجام می‌شود:

  • در مرحله اول، آدرس pishkhan24.com را جستجو کنید و پس از آن، وارد صفحه اصلی سایت شوید. در ادامه، باید گزینه سند را انتخاب کنید.
  • در مرحله دوم باید پلاک خودرو، کد ملی و شماره تماس خود را در کادر مشخص شده وارد کرده و روی پیگیری برگ سبز کلیک کنید. در این مرحله، از وضعیت برگ سبز ماشین خود مطلع خواهید شد.

چرا پیگیری برگ سبز خودرو اهمیت دارد؟

همانطور که گفتیم، برگ سبز به‌عنوان سند اصلی خودرو محسوب می‌شود. کلیه مشخصات خودرو در برگ سبز ثبت شده‌اند و در صورت ایجاد مشکلات قضایی و برخی کارهای قانونی مربوط به ماشین، باید آن را به همراه داشته باشید. در ضمن، هنگام خرید و فروش خودرو هم به آن نیاز دارید؛ بنابراین، در زمان مناسب برای پیگیری برگ سبز اقدام کنید.

اطمینان از وضعیت قانونی خودرو، با برگه سبز

در این مطلب سعی کردیم به‌طورکامل جزئیات مربوط به برگه سبز خودرو را بررسی کنیم. همانطور که مشاهده کردید، این برگه اهمیت بسیاری دارد و باید در حفظ آن دقت کنید. راه‌های پیگیری را هم با شما به اشتراک گذاشتیم تا از صحبت و سلامت برگه سبز خود مطمئن شوید و در صورت نیاز بتوانید سریعا از آن استفاده کنید.

سوالات متداول

  • چه اطلاعاتی روی برگ سبز خودرو ثبت می‌شود؟

روی برگ سبز خودرو، اطلاعاتی نظیر نوع، رنگ، تیپ، ظرفیت، تعداد سیلندر، نوع سوخت، تعداد چرخ، تعداد محور، شماره شاسی، شماره موتور و شناسه ماشین به همراه اطلاعات شخصی مالک مانند نام، کد ملی، و آدرس ثبت می‌شود.

  • شماره برگ سبز خودرو کجاست؟

شماره برگ سبز خودرو را می‌توان در دو بخش پیدا کرد. نخست، در قسمت بالای سمت چپ برگ سبز، کادری آبی رنگ قرار دارد که شماره سریال برگ سبز خودرو، یک کد ۱۱ رقمی با پیشوند «IR»، در آن درج شده است. دومین مکان در پشت کارت ماشین است که شماره برگ سبز نیز روی آن چاپ شده است. علاوه بر این، در پایین سمت راست برگ سبز نیز یک کد QR قرار دارد که اطلاعات تکمیلی خودرو را ارائه می‌دهد و با اسکن آن، می‌توانید جزئیات مربوطه را در سامانه راهور ناجا مشاهده کنید.

  • تفاوت برگ سبز خودرو با سند رسمی خودرو چیست؟

برگ سبز خودرو، سندی است که توسط پلیس راهور صادر می‌شود و نشان‌دهنده مالکیت مالک بر پلاک خودرو است؛ در حالی که سند رسمی خودرو، معامله و انتقال خودرو را در دفتر اسناد رسمی ثبت می‌کند. برگ سبز به تنهایی برای تایید مالکیت خودرو کافی است و با قانون جدید، امکان نقل و انتقال مالکیت با استفاده از برگ سبز فراهم شده است.

  • ارسال برگ سبز خودرو چقدر طول می‌کشد؟

به‌طورمعمول، ارسال برگ سبز خودرو از سایر مدارک زودتر است و بین یک هفته تا یک ماه طول می‌کشد.

  • برای پیگیری برگ سبز خودرو، به چه شماره‌ای پیامک بفرستیم؟

برای استعلام برگ سبز خودرو می‌توانید کد رهگیری را به شماره 2000441 ارسال کنید تا جزئیات برای شما پیامک شود.

  • نحوه پیگیری برگ سبز خودرو با کد ملی چگونه است؟

برای این کار باید وارد سایت pishkhan24.com شوید و با وارد کردن اطلاعات خواسته شده، از وضعیت برگ سبز خود مطلع شوید.

2 دیدگاه

  1. سلام.متاسفانه اداره های پست بسیار بی سرو سامان هست و هیچ ارگانی جوابگونیست.من درتاریخ ۱۴۰۰/۱۱/۲۹ ماشین را دریافت کردم.مدت ها منزل خانه نشین شدم وخبری از کارت سبز وکارت ماشین نشد به محل نمایندگی ساعی مراجعه کردم گفتند صبر کن و….مدتها منتظر و ازطریق دوستی در اداره پست کد رهگیری پیدا کردم ولی هرکجا سرمیزنم جوابی نمی دهند .البته می دانم که کلا ما به نه شنیدن ونمی دانم و..عادت کردیم .اما من با شصت سال سن و کلی مشغله سه ماه هست که فقط دنبال کارت سبز وکارت ماشین هستم و ماجراهایی دارد این مقوله

  2. از دست اداره پست و راهنمایی و رانندگی. مستاجر بودیم مامور اداره پست اومده در خونه دیده تغییر محل دادیم یه زنگ هم نزدن بگن بیا اداره پست تحویل بده فورا برگشت زده راهنمایی و رانندگی اونها هم امحا کردن .متاسفانه برای درآمد زایی دولت چه کارها که نمیکنن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا