نسخه الکترونیک چیست؟ نحوه مشاهده و بررسی مدت اعتبار
نسخه الکترونیک جایگزین مناسبی برای نسخههای کاغذی است که در چند سال اخیر در مراکز درمانی استفاده میشود. این سیستم هم برای پزشکان و هم برای بیماران مزایای مختلفی دارد. نحوه مشاهده نسخه الکترونیکی در سامانه سازمانها، کمی با یکدیگر تفاوت دارد. اما تنها در چند مرحله میتوانید این کار را انجام دهید. در این مطلب به شما میگوییم نسخه الکترونیک چیست، چطور صادر میشود و برای مشاهده آن باید چه کاری انجام دهید. در ضمن، به بررسی مزایا و معایب آن هم میپردازیم؛ تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
نسخه الکترونیک؛ استفاده پزشکان از پلتفرم آنلاین برای تجویز و ثبت داروها
در دنیای پزشکی، نسخه الکترونیکی به استفاده پزشکان از اطلاعات و فناوری رایانه برای تجویز و ثبت داروها اشاره دارد. با استفاده از یک سیستم آنلاین و نرم افزارهای تخصصی، پزشکان میتوانند بهصورت مدرنتر و دقیقتری نسخهها و داروها را ثبت کنند. از طریق این روش، خطاهای دستنویسی کاهش پیدا میکند و دقت در تجویز نیز بهبود مییابد. علاوهبر این، اطلاعات بیمار بهطورایمن ذخیره میشود که این موضوع از نظر حریم خصوصی بیمار مهم است. در ادامه میگوییم مزایای نسخه الکترونیک چیست.
مزایای نسخه نویسی الکترونیکی
نسخه الکترونیکی یک راه جدید در نظام سلامت به شمار میرود. با این نسخه نه تنها بیماران، بلکه سازمان بیمه و پزشکان نیز راحتتر کار خود را انجام میدهند. برخی از این مزایا عبارتاند از:
- کاهش هزینه: با این نسخههای جدید، دیگر به دفترچههای کاغذی نیازی نیست. همین باعث کاهش هزینههای قابل توجهی برای سازمانها و دولت میشود.
- نظارت دقیقتر: ثبت الکترونیکی اطلاعات، امکان نظارت بر عملکرد داروخانهها را فراهم میکند.
- صرفهجویی در زمان: برای دریافت دفترچه فیزیکی، به مراجعه حضور نیازی نیست. بنابراین، تا حد زیادی شلوغی کارگزاریها را کاهش میدهد و در وقت بیمهگزاران و سازمان نیز صرفهجویی میشود.
- کاهش خطاها: نسخه های الکترونیکی از اشتباهات دستنویسی جلوگیری میکند و دقت تجویز و دریافت داروها را افزایش میدهد.
- کاهش تداخلات دارویی: با استفاده از نسخه الکترونیکی، پزشکان میتوانند سوابق دارویی بیمار را بررسی کنند. این باعث میشود تا راحتتر تداخلات دارویی را شناسایی کنند.
- پرداخت سریعتر به پزشکان: نسخههای الکترونیکی روند پرداخت هزینههای پزشکان را سرعت میبخشد.
نسخه الکترونیکی را کجا میتوان مشاهده کرد؟
داروهای تجویز شده توسط پزشک، آزمایشات و خدمات پاراکلینیکی را میتوان در سامانه نسخه الکترونیکی مشاهده کرد. در واقع پس از ثبت نسخه در سامانه، کد رهگیری برای مشاهده نسخه الکترونیکی آن از طریق پیامک برای شما ارسال میشود. برای مشاهده نسخه الکترونیکی میتوانید به آدرس سامانه بیمه مورنظر خود مراجعه و کد را وارد کنید. در ادامه مشاهده نسخه در چند سامانه مهم را بررسی میکنیم.
نحوه مشاهده نسخه الکترونیکی توسط بیمار تامین اجتماعی
برای پیگیری نسخه الکترونیکی تامین اجتماعی خود، ابتدا به سایت تامین اجتماعی بروید و مراحل زیر را طی کنید:
- با استفاده از کد ملی و رمز عبورتان، وارد حساب کاربری خود شوید.
- از بخش «بیمهشدگان»، گزینه «خدمات سلامت الکترونیک» و سپس «نسخه الکترونیکی من» را انتخاب کنید.
- در نهایت میتوانید اطلاعات مورد نیاز مانند نوع نسخه و دوره زمانی مورد نیاز خود را مشاهده کنید.
نحوه مشاهده نسخه الکترونیکی بیمه سلامت
ابتدا باید وارد سایت بیمه سلامت همگانی شوید و مراحل زیر را دنبال کنید:
با کد ملی و شماره همراه خود را وارد کنید و وارد حساب خود شوید.
رمز ارسال شده به شماره موبایل خود را وارد کنید.
نسخه های الکترونیکی تجویز شده توسط پزشک خود را در منوی سمت راست و از قسمت «تاریخچه خدمات» مشاهده کنید.
استعلام نسخه الکترونیکی نیروهای مسلح
سامانه ساتا برای مشاهده نسخه الکترونیک نیروهای مسلح مورداستفاده قرار میگیرد. برای این کار کافی است به سامانه بروید و با کد ملی و رمز عبور وارد حساب کاربری خود شوید.
نحوه ثبت نسخه الکترونیکی توسط پزشک
تا به اینجای متن، نحوه مشاهده نسخه الکترونیک را به شما آموزش دادیم. حال به این موضوع میرسیم که پزشکان چطور نسخه بیمار را در سیستم ثبت میکنند. آنها باید ابتدا وارد سامانه نسخه الکترونیک پزشکان شوند و با استفاده از نرمافزارهای ارائه شده، نسخه را صادر کنند. این نرمافزارها معمولا توسط شرکتهای مدی مدیا، دکتر نکست و مداریو ارائه میشوند.
مراحل ثبت نام پزشکان در سامانه نسخه الکترونیکی برای هر نرمافزار متفاوت است. اما معمولا کار سختی نیست و در چند مرحله انجام میشود. ازآنجاییکه بیمه تامین اجتماعی تعداد بیمهشدگان بالایی دارد، ما نیز نحوه ثبت در سامانه تامین اجتماعی را توضیح میدهیم.
روش ثبتنام پزشک در سامانه نسخه الکترونیکی تامین اجتماعی
پیش از هر چیزی باید بدانید که نیازی نیست پزشک با سازمان تامین اجتماعی قرارداد داشته باشد؛ فقط باید بهمنظور صدور نسخه الکترونیکی، ثبتنام کنند. بهعنوان یک پزشک باید مراحل زیر را برای ثبتنام انجام داد:
- ابتدا وارد سامانه ep.tamin.ir شوید و از موارد موجود، گزینه «ثبتنام پزشکان» را انتخاب کنید.
- در ادامه، اطلاعات هویتی و شماره تماس را وارد کرده و گزینه «مرحله بعد» را انتخاب کنید.
- بعد از استعلام مشخصات خود از سمت سازمان نظام پزشکی، وارد صفحه اختصاصی خود میشوید. برای نوشتن نسخه آنلاین در این صفحه، روی گزینه «ثبت نسخه» در منو سمت راست کلیک کنید.
- سپس با وارد کردن کد ملی بیمار و کلیک کردن بر روی گزینه «دریافت اطلاعات بیمار»، تحت پوشش یا نبودن بیمار را مشاهده میکنید. اگر بیمار تحت پوشش بیمه نیست، باید نسخه او را به صورت آزاد ثبت کنید. در ضمن، امکان مشاهده اطلاعات دارویی بیمار و حساسیتهای وی را در این بخش مشاهده کند.
- برای بار اول، باید شماره بیمار را وارد کنید تا پیامک برای او ارسال شود؛ اما برای دفعات بعدی نیازی به این کار نیست و شماره بیمار در سامانه ثبت خواهد شد.
نحوه ثبت نسخه الکترونیکی تامین اجتماعی توسط پزشک
در بخش قبل گفتیم که چطور یک پزشک میتواند در سامانه اسم خود را ثبت کند. پس از این، نوبت به ثبت نسخه مثل ویزیت، دارو، خدمات و پاراکلینیک میشود. در زیر مراحل ثبت نسخه الکترونیکی هریک از این موارد را بررسی خواهیم کرد:
- نسخه ویزیت: این نوع نسخه تنها زمانی استفاده میشود که پزشک بخواهد نسخه ویزیت خود را ثبت کند.
- نسخه دارو: پزشکان از این نسخه الکترونیکی برای تجویز دارو استفاده میکنند. برای انجام این کار، آنها باید نام دارو، تعداد، دوز و دستورالعمل مصرف را مشخص کنند.
- نسخه خدمات: در این نسخه الکترونیکی، خدماتی برای بیمار ثبت میشود که به نظر پزشک ضروری هستند.
- نسخه پاراکلینیکی: این مورد شامل آزمایشگاه، رادیولوژی، ام آر آی، سی تی اسکن، سونوگرافی، فیزیوتراپی و … است.
- لیست نسخه: این لیست تمام نسخهها و دستورات تهیه شده توسط پزشک را نشان میدهد.
آموزش ثبتنام منشی در سامانههای نسخه الکترونیکی
منشی پزشک نیز میتواند مانند پزشک از این سیستم برای ثبت پذیرش استفاده کند. البته برای این کار ابتدا باید یک اکانت برای خود بسازد و سپس پزشک، او را در سامانه خود تعریف و ثبت کند. پزشک با ورود به قسمت «مدیریت سیستم»، میتواند منشی را نیز در سامانه نسخه الکترونیکی ثبت کند.
پس از تایید حساب منشی توسط پزشک، او میتواند وارد قسمت پذیرش شده و پزشک موردنظر را انتخاب کند. باقی مراحل ثبت نسخه، مانند بخش ثبت نسخه پزشک است که بالاتر توضیح دادیم.
نحوه دریافت دارو با نسخه الکترونیکی
برای دریافت داروهای خود با نسخه الکترونیکی، فقط باید کد ملی خود را به مسئول داروخانه اعلام کنید. داروخانه از طریق سیستم نسخه الکترونیکی، نسخه پزشک را مشاهده کرده و داروها را به همراه نحوه مصرف به شما تحویل میدهد. اگر پزشک نسخه را روی کاغذ نوشته باشد، باید کد ملی شما روی برگه هم نوشته شود. داروخانه پس از ثبت، دارو شما را تحویل میدهد.
اعتبار نسخه الکترونیکی چقدر است؟
فرقی ندارد که به دنبال اعتبار نسخه الکترونیک نیروهای مسلح هستید یا اعتبار نسخه الکترونیکی خدمات درمانی را بررسی میکنید؛ در هر صورت باید بدانید که اعتبار نسخه خدمات یا دارو، به یک سال نمیرسد. بهطورکلی، مدت اعتبار 2 ماه در نظر گرفته میشود. اما شما میتوانید با پزشک خود تماس بگیرید و برای تمدید دارو یا آزمایش درخواست بدهید. البته به گفته معاون وزیر بهداشت در خرداد ۱۳۹۳، مدت اعتبار نسخههای الکترونیکی برای همه بیماران یکسان نیست و اعتبار آنها بسته به نوع بیماری تغییر میکند. در ادامه به شما میگوییم مشکلات و معایب نسخه الکترونیک چیست.
نسخه الکترونیک چه مشکلاتی دارد؟
با اینکه نسخه الکترونیکی ازمایش، دارو و خدمات مزایایی دارند، اما بدون چالش هم نیستند. در ادامه متوجه میشوید مشکلات نسخه الکترونیک چیست. برخی از مشکلات این سیستم شامل موارد زیر میشوند:
- کندی و قطعی سیستم: ضعیف شدن یا قطع سیستم را میتوانیم بزرگترین مشکل نسخه الکترونیکی بدانیم. به همین دلیل، بیماران ممکن است به سختی نسخه خود را دریافت کنند. در مواردی سیستم داروخانه قطع است و بیمار باید به ناچار به داروخانه دیگری برود. البته در سالهای اخیر اقدامات مناسبی برای بهبود زیرساختها صورت گرفته است.
- حریم خصوصی و اطلاعات بیمار: برخی از بیماران نگران این موضوع هستند که اطلاعات خصوصی آنها از طریق افراد غیرمجاز مانند کارمندان داروخانه یا پزشکان مورد سواستفاده قرار بگیرد. با این حال، مسائل امنیتی مختلفی برای حفظ حریم خصوصی بیماران در نظر گرفته شدهاند. سیستم نیز به صورت مداوم بهروزرسانی میشود تا احتمال بروز مشکلات امنیتی کاهش یابد.
- عدم آشنایی پزشکان با سیستم: ازآنجاییکه این سیستم جدید است، هنوز برخی از پزشکان یا منشیها نمیتوانند بهدرستی از آن استفاده کنند. این موضوع میتواند مشکلاتی را در نسخهنویسی ایجاد کنند یا باعث اتلاف وقت افراد شوند. به همین دلیل ضروری است که افراد موردنظر حتما بهخوبی کار با سیستم را آموزش ببینند.
نکات مهم حین استفاده از نسخه الکترونیکی
فرقی ندارد چه بیمار باشید و چه پزشک، هنگام استفاده از این سیستم به موارد زیر توجه کنید:
- نسخه الکترونیکی حتما باید امضای الکترونیکی پزشک داشته باشد.
- تنها پزشکان دارای مجوز و نظام پزشکی و مجوز امضای الکترونیکی میتوانند نسخه صادر کنند.
- پزشکان برای صدور نسخه الکترونیکی نیازی به انعقاد قرارداد با سازمان ندارند.
- نماد الکترونیکی برای پزشکان، شامل مجوز سامانه، مجوز طبابت و کارت هوشمند امضای الکترونیکی میشود.
- در صورت قطعی اینترنت یا برق، نسخه را به صورت دستی مینویسند. سپس در اسرع وقت باید در سامانه ثبت شود.
- برای ویرایش نسخه باید دوباره مهر و تایید مجدد انجام شود.
- در صورت عدم تشخیص کد ملی بیمار توسط سایت، بیمار باید با مراجعه به سازمان بیمه نسبت به رفع این مشکل اقدام نماید.
دریافت خدمات درمانی راحتتر با نسخه الکترونیکی
در این مقاله به شما گفتیم که نسخه الکترونیک چیست و چطور آن را مشاهده کنید. همچنین به نحوه دریافت دارو با استفاده از نسخه الکترونیکی پرداختیم. اگر میخواهید دچار مشکل نشوید، حتما به نکات عنوان شده دقت کنید. در ضمن، چنانچه به فکر خرید بیمههای درمانی هستید، ازکی را فراموش نکنید. ما شرایطی را فراهم کردهایم که شما به سادگی بتوانید بیمه تکمیلی شرکتهای بیهگر مختلف را مشاهده و مقایسه کنید؛ سپس با بهترین قیمت و بهصورت یکجا یا اقساط، هزینه را بپردازید. برای مشاهده انواع بیمه به بخش فروش سایت مراجعه کنید و در صورت نیاز به مشاوره میتوانید از طریق شمارههای موجود در سایت با کارشناسان ازکی در تماس باشید.
سوالات متداول
- آیا پزشکان برای نسخه الکترونیکی باید با بیمه قرارداد داشته باشند؟
خیر؛ پزشکان میتوانند با بیمه قرارداد نداشته باشند، اما نسخه را در سامانه آن ثبت کنند.
- اعتبار نسخه الکترونیکی چقدر است؟
معمولا این نسخه 2 ماه اعتبار دارد؛ اما با توجه به نوع بیماری، ممکن است اعتبار آن افزایش یابد.
- روش دریافت دارو با نسخه الکترونیک چیست؟
برای این کار کافیست کد ملی خود را به مسئول داروخانه بدهید تا پس از مشاهده نسخه در سیستم، داروها را به شما تحویل بدهند.