مالیات خودرو صفر را چه کسی باید پرداخت کند؟ + جزئیات هزینه و نحوه استعلام
با توجه به قوانین مصوب درباره مالیات، برای معامله هر کالایی باید مالیات پرداخته شود. زمانی که بحث خودروهای صفر میشود، وظیفه پرداخت مالیات بهعهده شرکتهای خودروساز خواهد بود. در نتیجه، فارغ از اینکه خودروی صفر مونتاژ یا تولید داخل است، شرکت باید اقدام به پرداخت مالیات آن به سازمان امور مالیاتی کشور کند. در ادامه، درباره تمام موضوعات مربوط به مالیات خودرو صفر برایتان میگوییم.
مالیات فروش خودرو صفر چیست؟
برای خرید و فروش هر کالایی، مبلغی مالیات در نظر گرفته میشود. خودروی صفر هم از این قاعده مستثنی نیست. مبلغی که بابت مالیات خودروهای صفر دریافت میشود، معمولاً بیشتر از خودروهای کارکرده است. پرداخت مالیات خودرو صفر به عهده کارخانه سازنده یا شرکت تولیدکننده است.
اگر خودرو وارداتی باشد هم شرکت واردکننده باید مالیات این وسیله را بپردازد. این شرکتها نباید مالیات را در صورتحساب فروش درج کنند. در واقع، پیش از فروش باید مبلغ مالیات را به روشهای موجود به سازمان امور مالیاتی کشور بپردازند.
دقت کنید که پرداخت مالیات خودروهای صفر بهعهده واردکنندگان و تولیدکنندگان است، اما اگر خودروی صفری را بخرید و بدون استفاده، آن را بفروشید، پرداخت مالیات بهعهده مالک یعنی شما خواهد بود.
مالیات خودرو صفر لوکس چیست؟
خودروهای لوکس به وسایل نقلیهای گفته میشود که ارزش آنها بیشتر از یک و نیم میلیارد تومان است. صاحبان خودروهای لوکس ملزم به پرداخت مالیات ویژه این کالاها هستند. بنا به قیمت و کلاس چنین خودروهایی، معمولاً مالیات بیشتری برایشان پرداخت میشود.
ضمن اینکه مشمول پرداخت حدود ۲درصد ارزش افزوده هم هستند. البته قوانینی درباره دریافت ارزش افزوده برای خودروهای صفر لوکس وجود دارد:
-اگر مبلغ و نرخ خودرو تا سقف یک میلیارد تومان باشد، نیازی به پرداخت ارزش افزوده نیست.
-خودروهایی با قیمت یک تا یک و نیم میلیارد تومان، باید ۱درصد ارزش افزوده بپردازند.
-خودروهایی با قیمت یک و نیم میلیارد تا ۳ میلیارد تومان، باید ۲درصد ارزش افزوده بپردازند.
– خودروهایی با قیمت ۳ تا تا ۴.۵ میلیارد تومان، مشمول پرداخت ۳درصد ارزش افزوده هستند.
این نرخ برای خودروهایی با قیمت بیشتر از ۴.۵ میلیارد، معادل با ۴درصد خواهد بود.
مالیات ارزش افزوده فروش خودرو چیست؟
در زمان فروش خودروهای صفر، مالیات ارزش افزوده هم برای آنها در نظر گرفته میشود. این مبلغ وابسته به نوع خودرو و ارزش آن است. این مبلغ که باید از سوی فروشنده و خریدار پرداخت شود، در نهایت، به نرخ و قیمت تمامشده وسیله نقلیه اضافه میشود.
نرخ مالیات بر ارزش افزوده برای خودروهای گوناگون یکسان نیست، اما بین ۰ تا ۵درصد ارزش خودرو است. مبلغ مالیات ارزش افزوده خودروها از سوی فروشنده به دولت و در آخر، به قیمت خودرو اضافه میشود.
هزینه مالیات خودرو صفر چگونه محاسبه میشود؟
عوامل مختلفی روی هزینه مالیات خودرو صفر نقش دارند. برای مثال، به موارد زیر دقت کنید:
-نوع خودرو؛
-سال تولید خودرو؛
-داخلی یا خارجیبودن وسیله نقلیه.
ارزش خودرو هم در مبلغ مالیات آن اثرگذار است. تمام این موارد از سوی سازمان مالیاتی کشور مورد بررسی و تحقیق قرار میگیرند. تمام خودروها باید مالیات نقل و انتقالات را بپردازند؛ بهجز، خودروهای:
-کشاورزی؛
-راهسازی؛
-معدنی؛
-کارگاهی؛
-شناورها.
خودروهایی با مدل بالاتر مالیات بیشتری دارند. نرخ مالیات خودروهای وارداتی هم بالاتر از همتایان داخلیشان است. نزدیکبودن تاریخ تولید خودرو به زمان جاری هم باعث بالاتررفتن مبلغ مالیات آن میشود. با گذر زمان و قدیمیترشدن مدل خودروها، درصد مالیات آنها هم پایینتر میآید.
چگونه مالیات خودرو صفر کارخانه را استعلام بگیریم؟
برای پرداخت مالیات خودرو صفر باید به سامانه آنلاین امور مالیاتی کشور مراجعه شود. درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی با دریافت اطلاعات افراد و مجموعهها و مشخصات خودرو، امکان پرداخت آنلاین هزینه را مقدور کرده است.
-نشانی این سامانه https://my.tax.gov.ir/ است.
-بعد از ورود، نیاز به ثبتنام در سامانه وجود دارد.
-در بخش خدمات الکترونیک، امکان استعلام مالیات خودرو وجود دارد.
-با ورود مشخصات خودرو از جمله شماره پلاک و کد ملی، امکان پرداخت مبلغ مهیا میشود.
مراجعه به سامانه مالیات بر نقل و انتقالات خودرو
روش دیگری هم برای پرداخت مالیات خودرو صفر وجود دارد. با مراجعه به سامانه زیر هم امکان پرداخت مالیات وجود دارد:
https://cartransfer.tax.gov.ir/
بعد از ورود به این سامانه، روند به قرار زیر خواهد بود:
-انتخاب گزینه مودی مالیاتی؛
-ورود یا ثبتنام در سامانه؛
-ورود اطلاعات هویتی و تلفن همراه؛
-واردکردن اطلاعات خودرو و پرداخت مالیات.
دقت کنید که اگر اطلاعات هویتی واردشده با اطلاعات مالک خودرو یکسان باشد، امکان پرداخت مالیات در این سامانه وجود خواهد داشت. علاوهبر این سامانههای دولتی، سایتها و سامانههای خصوصی مختلفی هم برای استعلامگیری و پرداخت مالیات خودروها راهاندازی شدهاند.
با جستوجوی عبارت استعلام و پرداخت مالیات خودرو صفر در اینترنت، این سامانهها را مشاهده خواهید کرد. استفاده از تمامی این موارد آسان است و زمان زیادی از شما نمیگیرد.
آشنایی با پرداخت مالیات خودرو صفر و قوانین آن
برای خرید و فروش هر کالایی از جمله انواع خودروها، نیاز به پرداخت مالیات وجود دارد. بخش مهمی از درآمدهای دولتی از منبع دریافت مالیات تأمین میشود. بنابراین، اگر قصد خریدوفروش خودرو، آن هم از نوع صفر دارید، باید با قواعد حاکم در این زمینه آشنا باشید.
مقوله دریافت مالیات از کالاهای مختلف، در سالهای اخیر پررنگتر از گذشته شده است. دولتها برای جبران مشکلات بودجه از روشهای مالیاتی در سراسر دنیا بهره میبرند.
در این مقاله از روش پرداخت مالیات خودرو صفر و موضوعات مربوط به آن خواندید. در صورتی که پرسش و نکتهای مبهم برایتان باقی مانده است، حتماً بپرسید. منتظر نظراتتان هستیم.
سوالات متداول
۱. چه کسی باید مالیات خودرو صفر را پرداخت کند؟
شرکتهای سازنده، واردکننده یا مونتاژکننده خودروهای صفر موظف به پرداخت مالیات هستند.
۲. چگونه مالیات خودرو صفر کارخانه را استعلام بگیریم؟
با مراجعه به سامانه مالیات بر نقل و انتقالات خودرو یا سامانه آنلاین امور مالیاتی میتوانید اقدام به استعلام مالیات خودرو صفر کنید.
۳. قیمت و هزینه مالیات خودروهای صفر مختلف یکسان است؟
خیر، این مبلغ برای خودروهایی با مدلها و کلاسهای تولید مختلف، یکسان نیست.
۴. مالیات بر ارزش افزوده خودرو صفر چیست؟
علاوهبر مالیات معمولی، مالیات ارزش افزوده هم در زمان فروش خودروهای صفر برای آنها در نظر گرفته میشود. این نرخ از صفر تا پنجدرصد است و بنا به ارزش و مدل خودروها تغییر میکند.
۵. مالیات خودروهای صفر بیشتر است یا کارکرده؟
نرخ مالیات خودروهای صفر بیشتر از خودروهای کارکرده است.